ABD'de ÜFE sınırlı arttı

Temmuz ayına ait ÜFE, beklentilerle paralel olarak yüzde 0.1 arttı. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek endeks de yine beklentiler doğrultusunda yüzde 0,2'lik artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD' de üretici fiyat endeksi (ÜFE) temmuz ayında bir önceki aya oranla yüzde 0,1 yükseldi. 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, temmuz ayına ait ÜFE, beklentilerle paralel olarak yüzde 0,1 arttı. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek endeks de yine beklentiler doğrultusunda yüzde 0,2'lik artış gösterdi. 

Temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7 artan ÜFE, haziran ayında ise önceki aya göre yüzde 0,4 yükselmişti. 

Temmuz ayına ait ÜFE'de kaydedilen sınırlı artışın ardında, düşen enerji fiyatları olduğu belirtildi. Petrol fiyatları temmuz ayında bir önceki aya oranla yüzde 2,1 azaldı.  

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve dolayısıyla enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. 

ABD Merkez Bankası, değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek fiyat endeksini, uzun vadeli enflasyon eğiliminin göstergelerinden biri olarak görüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir