ABD'den '14 Aralık' tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, Türk polisinin yaptığı operasyonları yakından takip ettiklerini ve yetkililerin eylemlerinin Türkiye'nin demokratik kurumlarına zarar vermemesini istediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul merkezli olarak başlatılan 'paralel yapı'ya yönelik operasyonla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Medya özgürlüğü, yargı süreci ve yargılamanın bağımsızlığı her sağlıklı demokrasi için anahtar unsurlardır ve Türkiye Anayasası'nda kutsal bir şekilde yer almaktadır" dendi.

Bakanlık Sözcüsü Jen Psaki'nin operasyon sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

''Türk polisinin Türkiye çapındaki yerlerde bir takım baskınlar ve tutuklamalar yaptığı hakkındaki haberleri yakından takip ediyoruz. Türk kolluk kuvvetlerinin baskınları Türk hükümetini açıkça eleştiren medya organlarına yaptığı görülmektedir. Medya özgürlüğü, yargı süreci ve yargılamanın bağımsızlığı her sağlıklı demokrasi için anahtar unsurlardır ve Türkiye Anayasası'nda kutsal bir şekilde yer almaktadır. Türkiye'nin dostu ve müttefiki olarak Türk yetkililerin eylemlerinin, bu temel değerleri ihlal etmemesini ve Türkiye'nin demokratik kurumlarına zarar vermemesini temin etmelerini ısrarla teşvik ediyoruz."

İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu - AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ve AB Komisyonu Üyesi Hahn, bağımsız ve tarafsız soruşturma istedi BRÜKSEL (AA) - AB Komisyonu, İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında gerçekleştirilen gözaltılarla ilgili bağımsız ve tarafsız soruşturma talep etti. 

AB'den tepki

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın ortak açıklamasında, "Bugün Türkiye'de bazı gazetecilere ve medya temsilcilerine yönelik polis baskınları ve gözaltılar, demokrasinin temel ilkelerinden biri olan medya özgürlüğüyle bağdaşmamaktadır. Masumiyet karinesinin hakim olmasını bekliyoruz ve işlendiği iddia edilen cürümlerin davalıların haklarına tam saygı gösterilerek bağımsız ve tarafsız soruşturulması konusundaki vazgeçilemez hakkı hatırlatıyoruz" denildi.  

Açıklamada, "söz konusu operasyonun Türkiye'nin parçası olmak istediği Avrupa değerleri ve standartlarına aykırı olduğu" savunularak herhangi bir aday ülkenin AB'ye katılımı yönünde atılacak adımların hukukun üstünlüğüne ve temel haklara tam saygıya bağlı olduğu kaydedildi.