ABD'den gelen veriler iç açıcı değil

ABD'de perakende satış, sanayi üretimi ve New York eyaleti imalat sanayi endeksi verileri beklentilerin altında kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de sanayi üretimi art arda üçüncü ayda da düşüşünü sürdürdü. Sanayi üretimi Aralık'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0.4 ile beklentilerin üzerinde gerilerken imalat sanayinde kapasite kullanım oranı yüzde 76.5 ile beklentilerin hafif altında kaldı.

Reuters anketine katılan uzmanlar sanayi üretiminin yüzde 0.4 gerileyeceğini, kapasite kullanımının ise yüzde 76.8 olacağını tahmin ediyorlardı.
              
Daha önce yüzde 0.6 olarak açıklanan Kasım ayı sanayi üretimindeki düşüş yüzde 0.9'a revize edildi. Yüzde 77.0 olarak açıklanan kapasite kullanım oranı ise yüzde 76.9'a revize edildi.

Perakende satışlar da sürpriz yaptı

Öte yandan ABD'de perakende satışlar Aralık'ta bir önceki aya göre yatay kalacağı beklentilerinin aksine yüzde 0.1 daraldı, otomotiv dışındaki çekirdek satışlar  genişleyeceği beklentileri aksine yüzde 0.1 daraldı.
              
Reuters anketine katılan uzmanlar perakende satışların yatay kalmasını ve çekirdek perakende satışların yüzde 0.2 artmasını bekliyorlardı.
              
ABD Ticaret Bakanlığı Kasım ayı perakende satışlarında daha önce yüzde 0.2 olarak açıklanan artışı yüzde 0.4 ile yukarı yönlü revize etti.
              
Çekirdek perakende satışlar için Kasım'da yüzde 0.4 olarak açıklanan artış yüzde 0.3 ile aşağı yönlü revize edildi.

İmalat sanayi beklenenden çok daraldı

Bu arada ABD'nin New York eyaleti imalat sanayi endeksi Ocak'ta -19.4 değerini alarak sektörün beklenenden daha çok daraldığını gösterdi.
              
Reuters anketine katılan ekonomistler endeksin -4 değerini almasını bekliyorlardı.
              
Daha önce -4.59 olarak açıklanan Aralık ayı verisi -6.21'e revize edildi.
              
New York eyaletini kapsayan veri, ABD imalat sanayindeki koşullar hakkındaki en erken aylık göstergelerden birini oluşturuyor.