ABD'den İran'a vize mektubu

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İranlı mevkidaşına mektup göndererek vize rejiminin sıkılaştırılması hakkında çıkarılan son yasa tasarısının İran'a yaptırımların kaldırılmasını engellemeyeceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e bir mektup yollayarak, ABD Kongresi'nden geçen hafta geçen ve bazı kişiler için ülkeye vizesiz girişleri zorlaştıracak yasa tasarısının İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını etkilemeyeceğini belirtti.

ABD basınındaki haberlere göre, Kerry, Zarif'e cumartesi gönderdiği mektupta, yasa tasarının İran ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programı üzerinde bu yaz varılan ve yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını öngören anlaşmayı bozmayacağını ifade etti.

Yönetimin tasarıdaki maddelerden bazılarını uygulamama yetkisi bulunduğunu vurgulayan Kerry, "Vize koşullarıyla ilgili Kongre'den geçen değişiklikler Ortak Kapsamlı Eylem Planı şartlarına uymamızı hiçbir şekilde önlemeyecek" ifadesini kullandı.

Kerry, "Anlaşmadaki taahhütlerimize tam olarak sadığız" dedi.

Amerikan Kongresi'nde geçen hafta kabul edilen torba yasada yer alan tasarıya göre, federal vize muafiyeti programı kapsamında ABD'yi vizesiz ziyaret edebilecek durumda olan ancak 2011'den sonra Irak, Suriye, İran ve Sudan'a giriş yapmış kişiler vize almak zorunda kalacak.