ABD'den Rusya'ya kınama

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney "Rus güçlerinin Ukrayna askeri tesislerini ele geçirmeye yönelik devam eden çabaları, tehlikeli bir durum yaratıyor. Bu eylemleri kınıyoruz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 WASHINGTON - Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Ukrayna'nın Kırım'daki Karadeniz Donanması Karargahının silahlı ve maskeli kişilerce ele geçirilmesiyle ilgili olarak, “Kırım’da, ister üniformalı askerler ister üzerinde armaları bulunmayanlar olsun Rus güçlerinin, Ukrayna askeri personeline zararı ve herhangi bir zayiatından doğrudan Rusya ordusu sorumludur” dedi.

Carney, günlük basın toplantısında, Kırım'daki Karadeniz Donanması Karargahı’na yapılan saldırıya değindi.

“Rusya’nın Kırım’da güç kullanımını şiddetle kınadıklarını” belirten Carney, şunları kaydetti:

“Kırım’da, ister üniformalı askerler ister üzerinde armaları bulunmayanlar olsun Rus güçlerinin, Ukrayna askeri personeline zararı ve herhangi bir zayiatından doğrudan Rusya ordusu sorumludur. Ukraynalı askeri personelin dün öldürüldüğüne yönelik haberler özellikle kaygı verici ve ( Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in Rusya’nın Kırım'a askeri müdahalesinin, Ukrayna’nın o bölgesine güvenlik getirdiğine yönelik iddialarıyla ters düşüyor. Rus güçlerininUkrayna askeri tesislerini ele geçirmeye yönelik devam eden çabaları, tehlikeli bir durum yaratıyor. Bu eylemleri kınıyoruz”.

Daha fazla bedel ödetmeye hazırız

Rusya’nın Ukrayna hükümetiyle, Ukrayna güçlerinin güvenliğini temin etme noktasında acil temasa geçmesi gerektiğini ifade eden Carney,  bu sorunu çözmenin tek anlamlı yolunun diplomasi olduğuna işaret etti.

Carney, “Bunun yanında Rusya’ya Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlaline yönelik daha fazla bedeller ödetmeye hazırız” dedi.

Bir soru üzerine Carney, “Rusya’nın eylemleri, Avrupa’da, 1990’lardan bu yana görmediğimiz biçimde, güvenlik konusunda geniş kaygılar ve istikrarsızlık yarattı” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir