ABD'den vatandaşlarına "Burundi' çağrısı

ABD , artan şiddet olayları üzerine Burundi'deki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısı yaprı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanlığı, Burundi'deki Amerikan vatandaşlarının, artan şiddet olaylarından dolayı ülkeyi terk etmelerini istedi. 

Burundi'de Pierre Nkurunziza'nın üçüncü kez başkanlığa aday gösterildiği nisan ayında patlak veren olaylar sürerken cuma günkü çatışmalarda toplam 87 kişi hayatını kaybetmişti.  

Bu gelişme üzerine ABD Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, ülkedeki Amerikan vatandaşlarına Burundi'yi terk etmeleri çağrısı yapıldı. Acil durumlar dışındaki tüm ABD personelinin de aileleriyle ülkeden ayrılmaları talimatı verildi.  

Açıklamada, başkent Bujumbura'daki ABD Büyükelçiliğinin sınırlı hizmet vereceği bilgisi de paylaşıldı. 

87 kişi hayatını kaybetmişti 

Cuma günü üç askeri birliğe yapılan saldırı ve sonrasındaki çatışmalarda 79'u hükümet karşıtı protestocu, 8'i asker olmak üzere toplam 87 kişi hayatını kaybetmişti. Olayların ardından güvenlik güçleri, 45 kişiyi tutuklamıştı. 

ABD Hükümeti, Burundi yönetimiyle muhalefet arasındaki müzakerelerin bir an önce başlaması noktasında komşu ülkelere de çağrı yaptı. 

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti. 

Bunun üzerine, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti. 

BM'nin verilerine göre ülkede olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana en az 280 kişi öldü, eylül ayından bu yana da 704 kişi tutuklandı.