ABD'nin 'kurtarma paketinden' yabancılar da yararlanabilecek

ABD Hazine Bakanı, mali sistemi düzeltmek için gerekli olan 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin Kongre'den bir an önce geçmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, mali sistemi düzeltmek için gerekli olan 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin Kongre'den bir an önce geçmesini istedi.

Paulson, ABC Televizyonunda yaptığı açıklamada, Kongredeki Demokrat üyelerin, ilave önerilerde bulunmasından çok paketin bir an önce çıkması için destek vermelerini istedi. Demokratlar, kurtarma paketinden, ipotek riski bulunan kredi almış konut sahiplerinin de faydalanmasını istiyor.

Henry Paulson, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden, ABD'de faaliyet gösteren yabancı bankaların da faydalanabileceğini çünkü bu bankaların doğrudan ABD ekonomisini ilgilendirdiğini kaydetti. 

ABD Hazine Bakanı, diğer ülkelerin de ABD'nin yaptığı gibi kurtarma paketi hazırlamaları çağrısında bulundu.

ABD Yönetimi, Kongre'den 700 milyar dolarlık kurtarma paketi için yetki istedi. Yönetim ile Kongre arasındaki görüşmelerinin uzlaşıyla tamamlanması halinde, ABD mali sisteminin önü açılmış olacak. ABD Yönetimi ile Kongre'nin, yarın ABD piyasaları açılıncaya kadar anlaşmaya varmaları bekleniyor. Anlaşmanın ardından ise kurtarma paketinin gelecek haftadan itibaren yürürlüğe girebileceği belirtiliyor.

Borçlanma limiti, 10,6'dan 11,3 trilyon dolara çıkacak

Hazine'nin önerisinin onaylanması halinde, ABD Yönetiminin borçlanma limiti, 10,6 trilyon dolardan, 11,3 trilyon dolara çıkacak. ABD Hazinesi, 700 milyar dolar ile mali kurumların karşılıksız borçlarını, iki yıllık bir süreç içinde satmasına imkan verecek. Hazine, bankalara karşılıksız sağlayacağı bu para karşılığında, bankalardan herhangi bir varlık satın almaz iken sadece destek sağladığı bankalar ve mali kurumları yeniden düzenleyecek, operasyonlarına karışabilecek.

ABD yetkilileri, böyle bir kurtarma paketinin sağlanmaması halinde, vadesi gelen ancak tahsil edilemeyen konut kredileriyle derin bir yapıya kavuşan mali krizin, tüm sektörleri ve dünya ekonomisini sararak, yıkıcı sonuçlar yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

700 milyar dolarlık kurtarma paketi, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımından bu yanaki en büyük kurtarma paketi olarak değerlendiriliyor.

ABD Hazine Bakanı Paulson, piyasaların istikrar kazanması açısından, bu paketin, Kongreden, "sulandırılmadan ve gecikmeden" çıkması gerektiğini ifade ediyor.