ABD'nin İran planı

ABD, İran ile nükleer anlaşmada yaptırımların tekrar başlatılmasını Rus ve Çin vetosundan korumak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ve diğer büyük güçler ile İran arasında varılacak olası bir nükleer anlaşmanın,Tahran'ın şartlara uymaması durumunda Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden uygulamaya koyacak bir madde kapsamasını ve yaptırımları Rusya ve Çin'in veto riskinden korumak istiyor.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan altı ülke, Tahran'ın nükleer programının

en az 10 yıl süreyle sınırlandırılması karşılığında bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılması için Nisan başında çerçeve anlaşmaya vardı.
              
Nihai anlaşmaya Haziran sonuna kadar varılması hedefleniyor.Adlarının açıklanmasını istemeyen üst düzey ABD'li diplomatlar, nihai anlaşmaya yönelik müzakerelerde taraflar arasında derin ayrılıklar yaşanan iki önemli noktanın Birleşmiş Milletler yaptırımları ve İran'ın gelecekte atom teknolojisi satın alımı olduğunu belirtiyorlar.
              
ABD ve Avrupalı yetkililer, Tahran'ın şartlara uymaması durumunda BM yaptırımlarındaki herhangi bir gevşemenin otomatik olarak yeniden sıkıca uygulanmasını istiyor. Rusya ve Çin geleneksel olarak bu tür otomatik uygulamalara karşı çıkıyorlar.
              
Altı büyük ülke ve İran arasındaki müzakerelerin bir sonraki turu gelecek hafta Viyana'da yapılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir