ABD'nin petrol stokları azaldı

ABD'de haftalık ham petrol stokları 2,5 milyon varil azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkede ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 2,5 milyon varil (yüzde 0,5) azalışla 521,1 milyon varile düştüğünü açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 0,5 milyon varil artması yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 1 milyon varil yükselmişti.

ABD'de stratejik petrol stokları değişmeyerek söz konusu haftada 695,1 milyon varilde kaldı. Bu dönemde, ABD'nin ham petrol üretimi bir önceki haftaya göre günlük ortalama 152 bin varil artarak 8,6 milyon varile ulaştı.

Ülkenin ham petrol ithalatı da söz konusu haftada, bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 211 bin varil azalarak 8,2 milyon varile geriledi.

Bu arada, ABD'nin haftalık benzin stokları da söz konusu haftada 2,7 milyon varil (yüzde 1,2) azalarak 232,7 milyon varil oldu. Veriye ilişkin piyasa beklentisi 1,6 milyon varil düşüş olması yönündeyken, benzin stokları bir önceki hafta da 2,8 milyon varil azalmıştı.

ABD'nin haftalık ham petrol stoklarının düşmesinin ardından küresel piyasalarda ham petrol fiyatlarında artış meydana geldi. ABD'de Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 46,66 dolara, Londra Brent türü petrolün varil fiyatı da 49,61 dolara yükseldi.

EIA verilerinin açıklanmasının ardından güne kayıplarla başlayan New York Borsası'nda ise negatif seyir devam ediyor.