ABD'de tüketici güveni beklenenden kötü

Michigan Üniversitesi'nin raporuna göre, tüketici güveni haziran ortasında 94,5'e geriledi. UMICH raporunda, tüketici güvenindeki sert düşüşün eski FBI Direktörü Comey'in Kongre'deki ifadesiyle aynı döneme denk geldiğine dikkati çekildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMICH), haziran ortasında 94,5’e gerileyerek beklentinin altında kaldı.

Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Michigan Üniversitesi'nin raporuna göre, UMICH, haziran ortasında mayıs sonuna oranla 2,6 puan gerileyerek 94,5 oldu. Son aylarda düşüş eğiliminde olan endekse yönelik piyasa beklentisi 97 seviyesindeydi.

Veriler, ayrıca Mevcut Ekonomik Koşullar Endeksi'nin 111,7’den 119,6’ya indiğini gösterdi. Söz konusu endeks, nisanda 115,2’ye çıkarak 2000 yılından bu yana en yüksek seviyesini kaydetmişti.

UMICH raporunda, tüketici güvenindeki sert düşüşün eski FBI Direktörü James Comey’in Kongre’deki ifadesiyle aynı döneme denk geldiğine dikkati çekildi. Özellikle kendisini Cumhuriyetçi olarak tanıtan tüketicilerin ekonomiye güveninin Comey’in ifade verdiği 8 Haziran’dan bu yana Demokratlara kıyasla daha fazla gerilediği belirtildi.

Bu arada, ABD’de bu sabah açıklanan diğer verilere göre, konut başlangıçları mayısta yüzde 5,5 azalarak düşüşünü 3'üncü aya taşıdı. Mayısta inşaat izinleri de yüzde 1,7 artış beklentisine karşın yüzde 4,9 geriledi.

New York borsasında endeksler, zayıf gelen verilerin ardından satış ağırlıklı seyrediyor.