ABD'de ÜFE yılın ilk düşüşünü kaydetti

ABD'de ÜFE, temmuzda aylık bazda yüzde 0,1 gerileyerek yaklaşık bir yılın ilk düşüşünü kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları temmuzda önceki aya oranla yüzde 0,1 azaldı. Ağustos 2016'dan bu yana ilk kez düşen Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) ilişkin piyasa beklentisi aylık yüzde 0,1 artış yönündeydi.

Yıllık bazda da yüzde 2,0'den yüzde 1,9'a gerileyerek beklentinin altında kalan ÜFE'nin zayıflamasında enerji ve hizmet fiyatlarındaki düşüş belirleyici rol oynadı. Verilere göre, haziranda toptan enerji fiyatları yüzde 0,3, ticari hizmet fiyatları yüzde 0,5 ve ulaşım hizmeti fiyatları yüzde 0,8 geriledi. Toptan gıda fiyatları ise değişmedi.

Rapor, ayrıca gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE'nin de temmuzda aylık yüzde 0,1 gerilediğini ortaya koydu. Yıllık bazda 0,1 puan azalarak yüzde 1,8'e inen çekirdek ÜFE'nin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2 ,1 artması bekleniyordu.

Analistler, ÜFE rakamlarının enflasyondaki zayıflığın sürdüğüne işaret ettiğini vurgularken, bu eğilimin gelecek aylarda devam etmesinin ABD Merkez Bankasının (Fed) aralıkta faiz artırmasını zorlaştıracağını belirtiyor.

Piyasalar, beklentilerin altında kalan ÜFE verilerinin ardından ülkede yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi'ne odaklandı.