ABD'den Irak'a tebrik

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak yönetiminin, ülkenin DEAŞ'tan tamamen temizlendiği yönündeki açıklamasından büyük memnuniyet duyduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD yönetimi, Irak'ın terör örgütü DEAŞ'tan tamamen kurtarıldığını açıklayan Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin sözlerini büyük memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada "Yıllık yoğun bir mücadele döneminin ardından Başbakan İbadi, ülkenin DEAŞ'tan tamamen temizlendiğini duyurdu. ABD, Başbakan İbadi'nin liderliğini tebrik ediyor ve DEAŞ'la mücadele ederken hayatını kaybeden Iraklı güvenlik birimlerine ve Irak halkına taziyelerimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Irak'ın DEAŞ'la mücadele sürecine verdiği desteğe vurgu yapılan açıklamada, Washington'ın 2014'ten bu yana Irak'a 1,7 milyar dolar insani yardım yaptığı ve ülkenin istikrarına katkı için 265 milyon dolar vadettiği belirtildi.

Ayrıca ülkenin çeşitli bölgelerindeki patlayıcı madde, mayın ve benzeri unsurların temizlenmesi için ABD'nin 112 milyon dolar harcadığı da kaydedildi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, bugünkü açıklamasında, tüm ülke topraklarının terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldığını belirterek örgüte karşı zafer elde edildiğini ilan etmişti.

İbadi, devlet televizyonu aracılığıyla yaptığı konuşmada, "Irak toprakları DEAŞ'tan tamamen kurtarıldı. Gasbedilen tüm köy ve kasabalar geri alındı. Zafer rüyamız gerçek oldu ve DEAŞ'a karşı zafer elde ettik. Ülkenin en uzak sınır noktasına kadar her yerine Irak bayrağını astık. Elinizle gerçekleşen bu zaferden dolayı sizi kutluyorum." açıklamasını yapmıştı.