ABD'den Suudi Arabistan'ın İran açıklamasına destek

ABD yönetimi, Suudi Arabistan'ın, İran'ı Yemen'de Husi milislere füze ve silah sağlamakla suçladığı açıklamasına destek verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD yönetimi, Suudi Arabistan'ın, İran'ı Yemen'de Husi isyancılara güdümlü füzeler başta olmak üzere yasa dışı silah sağlamakla suçladığı açıklamasına destek verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açılamada, Suudi Arabistan'ın Husi milislerin gerçekleştirdiği füze saldırlarının arkasındaki İran desteğini "ifşa eden" açıklamasından duyulan memnuniyet vurgulandı.

Açıklamada, "İran'ın bölgedeki faaliyetlerini kınıyoruz. İran rejiminin saldırganlığı ve uluslararası hukuk ihlalleri karşısında Suudi Arabistan ve Körfez müttefiklerimizin yanındayız" denildi.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın kuzeydoğusuna geçen hafta Yemen'den atılan balistik füze, hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirilmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek olan devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.

Suudi Arabistan'a füze saldırısıSuudi Arabistan'a füze saldırısı

 

"Bu bir doğrudan askeri saldırı"