AB’de Bulgar ve Romen göçmen kaygısı
AB, serbest yerleşim ve çalışma hakkı alan Bulgar ve Romenlerden göç kaygısı yaşıyor
BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB), Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının üye ülkelerde yerleşmelerini önleyen engellerin kalkmasıyla, bu ülkelerden büyük çaplı göç başlayacağından korkan İngiltere, Fransa ve Almanya'nın kaygılarını gidermeye çalışıyor.
Bulgaristan ve Romanya'nın AB'ye girişinden yedi yıl sonra, vatandaşlarının 28 üyeli blok içinde diledikleri ülkelerde yaşama ve çalışmalarının önündeki engeller dün itibariyle yürürlükten kalktı.
Bu uygulama varlıklı AB ülkelerinde kaygı uyandırıyor. Bu ülkelerdeki sağcı siyasetçiler ve medya, göçmenlerin yerel halkın elinden işlerini alacağını, kamu hizmetlerini zorlayacağını ve geçim yüklerini sosyal devlete yıkacaklarını söylüyorlar.
Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken Fransa'daki Ulusal Cephe, Hollanda Özgürlük Partisi ve İngiltere'deki UK Bağımsızlık Partisi (UKIP) gibi sağcı siyasi kuruluşlar bu propagandayı silah olarak kullanıyorlar.
Avrupa Komisyonu'nun istihdamdan sorumlu üyesi Laszlo Andor, zaten AB ülkelerinde yaşayan 3 milyondan fazla Bulgar ve Romanyalı olduğunu, ve kısıtlamaların kalkmasıyla bu sayıda artış beklenmediğini söyledi.
İngiltere Başbakanı David Cameron göçmenlerin devletten işsizlik yardımı talep etmelerini önleyecek düzenlemeleri daha önceden geçirmişti.
UKIP'in baskısını hisseden Cameron, yoksul AB ülkesi vatandaşlarının daha zengin ülkelere yerleşmelerini kısıtlamak istediğini söylüyor.
Andor dün yaptığı açıklamada, diğer AB ülkelerine gelebilecek yoğun bir göçün eğitim, konut ve sosyal hizmetleri zorlayacağını kabul etti.
Ancak ülke adı vermeden yaptığı açıklamada Andor, "çözümün işçilerin önüne engeller koymak değil, belirli sorunlara çare bulmak olduğunu" vurguladı.
Andor'un verdiği bilgiye göre AB içinde doldurulmayı bekleyen 2 milyon boş iş var.