ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımlarına tepki

Sudan Dışişleri Bakanı Gandur, "Ülkemize yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılmasının dışındaki tüm kararlar mantık dışıdır ve kabul edilemez" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sudan resmi ajansı SUNA'nın haberine göre, ABD'yi iki tarafın üzerinde anlaştığı plan doğrultusunda yükümlülüklerini yerine getirmeye çağıran Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Yaptırımların kaldırılması, ABD ile varılan anlaşma gereği tüm taahhütleri yerine getiren Sudan'ın hakkıdır." ifadesini kullandı.

ABD tarafının da Sudan'ın yükümlülüklerini yerine getirdiğini teyit ettiğini belirten Gandur, şunları kaydetti:

"Sudan, yaptırımların kaldırılması yönündeki kararın çıkmasını bekliyor. Ülkemize yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılmasının dışındaki tüm kararlar mantık dışıdır ve kabul edilemez. Aksi bir kararın çıkması durumunda, daha önce yapılan anlaşmanın bağlayıcılığı kalmayacaktır."

Sudan'a yönelik yaptırımların nihai olarak kaldırılması için ABD yönetiminin ilan ettiği 6 aylık süre yarın sona eriyor.

Beyaz Saray'dan ocak ayında yapılan yazılı açıklamada ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımladığı kararnameyle, Sudan'a 20 yıldır uygulanmakta olan ticari yaptırımların kaldırılması talimatı verdiği belirtilmişti. Açıklamada, söz konusu başkanlık kararının uygulanmasının, "Sudan'ın insan hakları ve terörle mücadele konularındaki performansını sürdürmesini teşvik" amacıyla 6 ay sonrasına ertelendiği kaydedilmişti.

ABD tarafından 1993'te "terörizmi destekleyen devletler" kategorisine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlamıştı. Sudan'ın dışında "terörizmi destekleyen ülkeler" kategorisinde İran ve Suriye de bulunuyor.