Afganistan'da heyelan bir köyü yuttu

Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetinin Valisi Şah Veli Adib, toprak altında kalan yaklaşık 2 bin 500 kişiden umudu kestiklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BADAHŞAN - Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetinin Valisi Şah Veli Adib, Argu ilçesine bağlı Ab Barik köyünde dün meydana gelen heyelanda toprak altında kalan yaklaşık 2 bin 500 kişiden umudu kestiklerini açıkladı. 

Yaklaşık bin haneli Ab Barik köyünde birkaç gündür etkisini arttıran yağışların yol açtığı heyelan sonucu 300 ev toprak altında kalırken, diğer evler de hasar görmesi ya da yeni heyelan tehlikesi nedeniyle boşaltıldı. 

Badahşan Valisi , toprak altında yaklaşık 2 bin 500 kişinin kaldığını tahmin ettiklerini ve bu kimselerden umutlarını kestiklerini ifade etti.

Köyün güvenli bir bölgesinde toplanan halk, arama kurtarma ekiplerinin gelmesini ve insani yardım ulaştırılmasını bekliyor. Ancak bölgede son haftalarda şiddetlenen yağışlarda yolların zarar görmesi nedeniyle şu ana kadar köye Badahşan kent merkezinden sadece bir iş makinesi ulaştı. 

Yakınlarını arayan köylüler toprağı elleriyle kazarak açmaya çalışıyor. Evlerin üzerini kalın bir tabakayla kapatan toprağın derinliği yer yer 4-16 metre arasında değişiyor. 

Bu arada, Badahşan'daki heyelan haberinin başkent Kabil'e ulaşmasının ardından sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı İkincisi Yardımcısı Kerim Halili ve bazı Bakanlar bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Halili, arama kurtarma ekiplerinin ve iş makinelerinin hızla bölgeye sevkedilmeye çalışıldığını açıkladı. 

Bölgeye sabah saatlerinde ulaşan İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, bölgede gıda ve çadır yardımına devam ediyor.

90 kişi toprak altından sağ kurtarıldı

Heyelan nedeniyle toprak altında kalanlardan 90'ının kurtarıldığı belirtildi.

Bölgeye ulaşan İHH ekiplerinden edinilen bilgiye göre, toprak altından 6'sı ağır olmak üzere 90 kişi kurtarıldı.

Sabah saatlerinde bölgeye ulaşan İHH'nın Orta Asya Masası Sorumlusu Orhan Şefik, olay yerine vardıklarında heyelan bölgesinin üzerinde cenaze namazı kılındığını, kurtarma çalışmalarının ise sadece bir kepçe ile yürütüldüğünü bildirdi.

Badahşan eyaletine bağlı 4 bin 900 nüfuslu Hobo Barik köyünde bulunan 750 evin 300'ünün kullanılamaz hale geldiğini belirten Şefik, köyün tamamen boşaltıldığını söyledi.

Şefik, heyelan öncesinde Hobo Barik köyünde düzenlenen düğün esnasında küçük boyutta bir toprak kayması olduğunu ve köylülerin yardım amacıyla düğün alanına geldiğini, bu esnada meydana gelen heyelanla köylülerin toprak altında kaldığını bildirdi.

İHH ekiplerinin bölgede gıda ve çadır yardımı yaptığını söyleyen Şefik, göçük altında halen kurtarılmayı bekleyen insanlar olabileceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir