Afganistan'da kanlı sabah: 90 ölü

Ülkenin Kunduz vilayetinde petrol tankerlerinin bulunduğu alanda meydana gelen şiddetli patlamada yaklaşık 90 kişi hayatını yitirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KUNDUZ - Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinde petrol tankerlerinin bulunduğu alanda şiddetli patlamada meydana geldi. Yaklaşık 90 kişi hayatını yitirdi.

Afganistan'daki NATO komutasındaki güçler, ülkenin kuzeyinde çok sayıda kişinin öldüğünden endişe edilen petrol tankerinin patladığı bildirilen bölgeye hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

ABD ve NATO komutasındaki güçlerin basın sözcüsü Jon Stock, Kabil'de gazetecilerin Kunduz'daki patlamanın NATO güçlerinin petrol tankerlerine ateş açmasından kaynaklanmış olup olamayacağını sorması üzerine, "bölgeye dün gece ya da bu sabah bir hava harekatı düzenlendiğini doğrulayabilirim" dedi.

Sözcü başka ayrıntı vermedi.

Kunduz Valisi Muhammed Ömer, vilayetin kırsal kesimindeki patlamanın, bölge halkı tankerlerden yakıt aldığı sırada meydana geldiğini belirterek, hayatını kaybedenlerin sayısının 90'ı bulabileceğini bildirmişti.

Kunduz Emniyet Müdürü: 90 kişi öldü

Kunduz Emniyet Müdürü Gulam Muhiddin, NATO'nun Taliban militanlarının kaçırdığı iki petrol tankerine düzenlediği hava saldırısında 90 kişinin öldüğünü açıkladı.

NATO güçleri de hava saldırısında kaçırılan petrol tankerlerinin hedef alındığını doğrularken, "çok sayıda isyancının" öldürüldüğünü bildirdi. NATO güçleri, saldırıda sivillerin ölüp ölmediğinin araştırıldığını belirtti.

Emniyet Müdürü Muhiddin, militanların iki tankeri Kunduz'un Omar Hel köyünde gece yarısı kaçırdığını ve NATO güçlerinin de militanların bir nehir geçişinde tankerleri durdurduğu sırada hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Adı açıklanmayan bir polis yetkilisi de ölen 90 kişinin 40'ının sivil olduğunu kaydetti. Emniyet müdürü de ölenlerin sayısını 90 olarak açıkladı, ancak başka ayrıntı vermedi.

Reuters ajansına göre NATO güçleri de bölgeye düzenlenen hava saldırısında kaçırılan petrol tankerlerinin ve militanların hedef alındığını ve çok sayıda isyancının öldürüldüğünü doğruladı. NATO saldırıda sivil kayıp olup olmadığının araştırıldığını bildirirken, ABD ve NATO komutasındaki güçlerden henüz başka açıklama gelmedi.      

Kunduz Valisi: Patlama bölge halkı tankerlerden yakıt aldığı sırada oldu

Kunduz Valisi Muhammed Ömer, ilk açıklamasında, vilayetin kırsal kesimindeki patlamanın, bölge halkı tankerlerden yakıt aldığı sırada meydana geldiğini belirterek, hayatını kaybedenlerin sayısının 90'ı bulabileceğini bildirmişti.

İnsanların şiddetli patlamada canlı canlı yanarak öldüklerini söyleyen Ömer, ölenler arasında Taliban'ın bölge komutanı Abdürrahman ile 4 Çeçen savaşçının da bulunduğunu söyledi.

Patlamada yaralanan 12 kişinin de hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Öte yandan, kaçırılan tankerlerin NATO güçlerine yakıt temin ettiği,  Taliban'ın bu tankerlerden bölge halkına yakıt dağıttığı bildirildi.

Kunduz'daki aşiret büyüklerinden Muhammed Server, saldırının, Taliban militanlarının kaçırdığı tankerlerden bölgedekilere yakıt dağıtırken kalabalık toplandığı sırada düzenlendiğini anlattı. Server, "Hem Taliban'ı hem de hükümeti suçluyoruz" dedi.

Taliban'ın sözcüsü: ölen militan olmadı

Afganistan'daki Taliban'ın sözcüsü Zebullah Mücahid, Kunduz'da kaçırdıkları petrol tankerlerini hedef olan NATO güçlerinin hava saldırısında ölen militan olmadığını söyledi.

Mücahid, petrol tankerlerinin Kabil'deki NATO güçlerine yakıt sevkiyatı için Tacikistan'dan gelirken kaçırıldığını açıkladı.

Tankerlerin Kunduz nehrinden geçirilmeye çalışırken çamura saplandığını söyleyen sözcü, tankerlerin yükünü azaltmak için vanaları açıldığında yaklaşık 500 köylünün, hava saldırısı olabileceği uyarılarına rağmen yakıt almak için toplandığını ifade etti.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz'da NATO güçlerinin militanlara yönelik düzenlediği hava saldırısında petrol tankerlerin patlaması sonucu yaklaşık 90 kişinin öldüğü bildirilmişti.

NATO güçleri ise Kunduz'un Ömer Hel köyü yakınında şafaktan önce düzenlenen hava saldırısında "çok sayıda isyancının" öldürüldüğünü, sivil kayıp olup olmadığının araştırıldığını açıklamıştı.

Kunduz Emniyet Müdürü Gülen Muhiddin, Taliban militanlarının tankerleri Kunduz nehrini geçerken durdurduğunu, NATO'nun kaçırılan iki petrol tankerine düzenlediği hava saldırısında 90 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Kunduz valisi Muhammed Ömer de ölü sayısını 90 olarak vermiş, ancak ölenler arasında Taliban komutanlarından biri ile 4 Çeçen savaşçının olduğunu kaydetmişti.

İnsanların canlı canlı yanarak can verdiği ve cesetlerin tanınamayacak halde olduğu bildirilen saldırı sırasında Taliban'ın kaçırılan tankerlerden bölge halkına yakıt dağıttığı haberleri de gelmişti.

Kunduz'daki aşiret büyüklerinden Muhammed Server, saldırının, Taliban militanlarının kaçırdığı tankerlerden bölgedekilere yakıt dağıtırken kalabalık toplandığı sırada düzenlendiğini söylemişti.