Afganistan'da ölen Amerikalı asker sayısı 500'e yaklaştı

Militanların saldırılarında da toplam 600 sivil hayatını kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KABİL - Afganistan'da, son 3 ayda tırmanışa geçen çatışmalar nedeniyle ülkede savaş başladığından beri ölen Amerikalı askerlerin sayısı 500'e çıktı.

AP ajansının derlemesine göre, militanların düzenlediği saldırılar nedeniyle yılın ilk 7 ayında çoğu intihar saldırısında olmak üzere toplam 600 sivil de hayatını kaybetti. Ölü sayısının, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30 arttığı belirtildi. Koalisyon ve Afgan güçlerinden alınan bilgilere göre, sivillerin 128'i, ABD ya da NATO güçlerinin düzenlediği operasyonlarda öldürüldü. 

Amerikan güçleri, 2001'de savaşın başlamasından beri en fazla askerin öldüğü, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarını kapsayan 3 aylık dönemde 65 kayıp verdiler. 2005 yılı bahar aylarında da 45 Amerikan askeri ölmüştü. ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre, Afganistan ve çevresinde bugüne dek 496 Amerikan askeri öldü. Temmuz ayında Afganistan'da, ilk kez Irak'takinden daha fazla Amerikan askerinin öldürüldüğü belirtiliyor. AP ajansı, koalisyon güçleri, Taliban militanlar ve Afgan siviller de dahil 3 binden fazla kişinin çatışmalarda öldüğünü kaydetti. Afganistan'da yaklaşık 33 bin Amerikan askeri görev yapıyor.