Afrika Washington'un gözdesi

ABD Başkanı Obama, başkent Washington'da düzenlenecek ilk ABD-Afrika zirvesinde, 50 devlet ve hükümet başkanını ağırlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD-Afrika zirvesi, ABD'nin başkenti Washington'da Afrika'dan 50 devlet ve hükümet başkanının katılımıyla bugün başlıyor. Ana hedefi, ABD'nin Afrika Kıtası'yla ekonomik ilişkilerini geliştirmesi olan zirvede, güvenlik ve kalkınmanın da arasında olduğu birçok önemli konu ele alınacak. 

İlk kez gerçekleştirilecek zirve, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde, başkent Washington'da 4-6 Ağustos'ta yapılacak. Afrika'da birçok ülkede devam eden çatışmaların ve ekonomik sıkıntıların gölgesinde geçecek zirveden Washington'ın beklentileri ise yüksek. Çin'in kıta üzerindeki nüfuzunu kırmak ve kıtayla işbirliğini yeniden güçlendirmek için zirveyi büyük önem veren Beyaz Saray, geçen ocak ayında yaptığı zirveye ilişkin duyuruda, "Başkan Obama, dünyanın en dinamik ve en hızlı büyüyen bölgelerinden biriyle bağları daha da güçlendirmek için Afrika Kıtası'nın dört bir yanından liderleri başkentte ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyor"  ifadesini kullanmıştı. 

Obama, cuma günü Beyaz Saray'da kameralar karşısında yaptığı açıklamada da Afrika ülkeleriyle işbirliğini artırmak istediklerine vurgu yaparak "Bu insanlarla iş yapmak istiyoruz. ABD'nin orada iş yaratabileceğine ve Afrika'ya mallarını ihraç edebileceğini düşünüyoruz. Ancak bir ilişki geliştirmemiz gerekiyor ve bu, düşüncemizi gerçekleştirmemize fırsat sunacaktır" değerlendirmesinde bulunmuştu.  

Zirvenin teması "Gelecek nesillere yatarım"

Beyaz Saray yetkilileri de zirvenin, Obama'nın geçen yaz Afrika'ya yaptığı ziyaretten bu yana kaydedilen ilerlemeyi daha da geliştireceği, ABD yönetiminin Afrika'da ticaret ve yatırımlara ilgisini artıracağı ve ABD'nin Afrika'nın güvenliği, demokratik kalkınması ve halkına yönelik bağlılığının altını çizeceğini düşünüyor. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, gazetecilere zirveyle ilgili verdiği brifingde, "tarihi zirveyi" ABD'nin Afrika Kıtası'yla ilişkisini yeniden canlandırmak olarak tanımladı. Zirvenin "gelecek nesillere yatırım" temasıyla gerçekleştirileceği bilgisini veren Rhodes, zirvenin ticaret ve yatırım konuları olmak üzere birçok konuya odaklanacağını kaydetti. Zirvede, ABD-Afrika İş Formu'nun düzenleneceğini belirten Rhodes, "Bu, ABD'nin önemli çıkarlarından biri. Afrika, dünyada en hızlı şekilde büyüyen 10 ekonominin 6'sına sahip. Ticaret ve yatırımımızı artırabildiğimiz ölçüde, bu bizim ürünlerimiz için yeni pazarlar oluşturacak ve bu hem ABD ve Afrika için 'kazan-kazan' sonucunu getirecek hem de ABD ve Afrika'da yeni iş olanakları oluşturacak" dedi. 

Rhodes, zirvede ekonominin haricinde Afrika'nın güvenlik sorunlarının da ele alınacağını kaydederek Afrika Kıtası'nda var olan şiddet olaylarını hatırlattı. Rhodes, "Terörizm gibi uluslararası tehditlerle Afrika'nın mücadele kapasitesini nasıl geliştirebileceğimiz gündemimizde olacak. Aynı zamanda Afrika'nın değişik yerlerinde barış ve güvenlik operasyonlarını desteklememizi de ele alacağız. Tabii ki yeni Afrikalı liderlerin gelecek nesillerini desteklediğimiz gibi Afrika'da demokratik kurumları da güçle şekilde desteklemeye taahhüdümüz var. Bu nedenle açık ve sorumlu yönetimin ve kıtada insan haklarına saygının geliştirilmesine dönük çalışmaları konuşacağız" diye konuştu.  

Obama, son gün zirveyi değerlendirecek

Üç gün sürecek zirveyle ilgili toplantı ve görüşmeler, ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Dünya Bankası, Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Mandarin Oriental Otelinde gerçekleştirilecek. 

Zirvenin ilk gününde ABD'nin Afrika'daki sivil toplumu desteklemeye dönük çabalarını ele alan Sivil Toplum Forumu, Dünya Bankasında ABD'nin Afrika'yla ticari ilişkisini ele alan ve genç Afrikalı liderler ve kadınlara dönük oturumlarla sağlık, gıda güvenliği, insan kaçakçılığını ele alan toplantılar yapılacak. 

İkinci gün ABD-Afrika İş Forumu düzenlenecek ve forumun kapanış konuşmasını Başkan Obama yapacak. Obama, aynı günü akşam Beyaz Saray'da Afrikalı liderlere yemek verecek. 

Zirvenin son gününde ise ABD Dışişleri Bakanlığında, Afrika'nın geleceğine dönük yatırım, barış ve bölgesel istikrar konularını değerlendirilecek toplantılar yapılacak. 

Obama, zirveyi, son gün yapacağı basın toplantısıyla değerlendirecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir