AGİT Troykası acil ateşkes çağrısı yaptı

AGİT Troykası, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle "acil ateşkes" çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle bütün taraflara "Düşmanlıkları durdurmaları ve müzakere masasına oturmaları" çağrısı yaptı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) yapılan yazılı açıklamada, Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleştirilen "Münih Güvenlik Konferansı" kapsamında AGİT Troykası'nı oluşturan İsviçre, Almanya ve Sırbistan Dışişleri bakanları bir araya gelerek Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldığı bildirildi.

Toplantıya, AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier ile AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in katıldığı ifade edildi.

Bakanların, Ukrayna'daki büyüyen şiddet nedeniyle ciddi kaygı duydukları belirtilen açıklamada, sivillerin yaşadığı bölgelerde ağır silahların kullanılması ve askeri faaliyetlerin artmasını kınadıkları kaydedildi.

Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle bütün taraflara düşmanlıkları durdurmaları ve müzakere masasına oturmaları çağrısı yapılan açıklamada, Eylül 2014 tarihli Minsk Protokolü ve Memorandumu'nun eksiksiz uygulanması ve sürdürülebilir ateşkesin sağlanması için Üçlü Temas Grubu'nun danışma toplantılarının devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, siyasal çözüme ulaşılabilmesi için bütün tarafların çabalarını ikiye katlamaları istenerek, "Bütün taraflar yapıcı ve pragmatik yaklaşım sergilemeli ve çatışmanın barışçıl çözümüne yönelik istekliliğini göstermelidir. Taraflar sorumluluklarını üstlenmeli ve insani durumu kötüleştiren ve sivil can kaybına neden olan ölümcül düşmanlık döngüsünü acilen durdurmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Ermenistan ile Azerbaycan'a tansiyonu düşürme çağrısı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Mins Grubu Eş Başkanları, Ermenistan ile Azerbaycan'a "tansiyonu düşürmek için ek önlemler alma ve ateşkesi uzatma" çağrısı yaptı.

AGİT'den yapılan yazılı açıklamaya göre, "Güvenlik Konferansı"na katılmak üzere Almanya'nın Münih kentinde bulanan AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanları Rusya Büyükelçisi Igor Popov, ABD Büyükelçisi James Warlick ve Fransa Büyükelçisi Pierre Andrieu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorunu ve barış süreci hakkındaki son gelişmeler ele alındığı bildirildi.

AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier ve Özel Temsilci Büyükelçi Andrzej Kasprzyk'nin de katıldığı toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Temas Hattı ve Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki askeri durumun kötüleştiği, bölgesel istikrara tehdit oluşturduğu ve sivillerin yaşamını tehdit ettiği vurgulandı.

Ocak ayında meydana gelen çatışmalarda 12 kişinin öldüğü ve 18 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, bunun 1994 ateşkes anlaşmasından bu yana en fazla kurban sayısı olduğu ve 2014 yılı içerisinde yaklaşık 60 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Şiddet trendinin devam etmesinin alarm verici olduğuna işaret edilen açıklamada, "Çatışmanın askeri çözümü yoktur ve taraflar güç kullanmayı bırakmalıdır. Tarafları saldırıları sonlandırmaya, köyleri ve sivil halkı hedef almayı bırakmaya, misilleme tehdidini ve asimetrik güç kullanımını sonlandırmaya ve tansiyonu düşürmek için ek önlemler almaya, ateşkesi uzatmaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Minsk Grubu Eş Başkanları ve dönem başkanlığının tam desteğiyle çatışmaların barışçıl bir şekilde sonlandırabilecek yoğun müzakere sürecine ev sahipliği yapmaya hazır olduğu vurgulanan açıklamada, "Biz, çok güçlü bir şekilde tarafları, bu süreci acilen ve mazeretsiz başlatacak siyasal irade bulmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir