Ahmedinejad karşıtı protestolar taşraya yayıldı

Küçük yerleşim yerlerinde güvenlik güçlerinin geniş önlemler almaları dikkati çekiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran'da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yeniden seçilmesine karşı protesto hareketi Tahran'dan sonra aralarında Meşed, İsfahan ve Şiraz'ın da bulunduğu başka kentlere yayıldı.

Görgü tanıkları ve medyanın bildirdiğine göre, bu kentlerin büyük bölümünde protesto eylemleri genelde olaysız geçiyor. Küçük yerleşim yerlerinde güvenlik güçlerinin geniş önlemler aldıkları dikkati çekiyor.

Devrim öncesi Ayetullah Humeyni'nin çağrısıyla İranlıların çatıya çıkarak Şah rejimine karşı tekbir getirmeleri ve "Allahüekber" diye bağırmalarına dayanan eylem, Tahran ve diğer kentlerin sakinleri tarafından saat 21.00'e doğru uygulanıyor.

Aynı şekilde her akşam ve öğleden sonraları birçok kentte Mir Hüseyin Musevi'ye destek için otomobillerin klaksonları uzun uzun çalınıyor.

Bu arada, İrna ajansı, iktidarın Tahran'ın Vali Asr meydanında "karşı gösteri" çağrısının, Musevi yanlılarının toplanma saatinden bir saat önce yapılacağını duyurdu.

Seçimlerin yenilenmesi talebine ret

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, reformist aday Mir Hüseyin Musevi'nin seçimlerin yenilenmesi talebinin mümkün olmadığını açıkladı.

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kethudai, İran devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, yasal olarak seçimin iptal edilmesine yönelik talebin değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad karşısında seçimi kaybeden Mir Hüseyin Musevi, seçimlerin iptal edilmesi için Konseye başvurmuş, ancak olumlu bir karar çıkacağı konusunda iyimser olmadığını belirtmişti.

Seçimlerin bir diğer adayı Mehdi Kerrubi de, kısmi oy sayımından ziyade yeni bir seçim yapılmasını istediklerini söylemişti.

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oyların sınırlı şekilde yeniden sayımına hazır olduğunu, yeniden sayımın adayların hile yapıldığını öne sürdükleri sandıklarla sınırlı olacağını açıklamıştı.