Ahmedinejad'a BM'de protesto

Ahmedinejad'ın BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı Fransız ile ABD'lilerin de bulunduğu çok sayıda delegasyon salonu terk ederek protesto etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın dün akşam BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı "yahudi karşıtı" olarak niteleyen ve aralarında Fransız ile ABD'lilerin de bulunduğu çok sayıda delegasyon salonu terk etti.

Fransız diplomatları, İran Cumhurbaşkanı'nın konuşmasının "kabul edilemez" olduğunu belirterek, Avrupa ülkelerinin delegasyonları arasında varılan kararla delegasyonların Genel Kurul salonunu terk ettiklerini kaydettiler.

ABD'nin BM nezdindeki Büyükelçiliği'nin açıklamasını okuyan sözcüsü Mark Kornblau da, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın nefret, saldırganlık ve yahudi karşıtlığıyla dolu konuşma şekline bir kez daha başvurmasının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Kanada da, Ahmedinejad'ın konuşmasını protesto ettiğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı konuşmasında, günümüz dünyasına dair uzunu bir konuşma yaparken, ABD ve yahudilere sık sık saldırgan sözler yöneltti.

"Küçük bir azınlığın gelişmiş ağı sayesinde dünyanın büyük bölümünde siyaseti, ekonomiyi ve kültürü yönetmesi, yeni bir kölelik biçimi kurması ve ırkçı hedeflerine ulaşmak amacıyla Avrupa ulusları ve ABD dahil diğer ulusların şerefine leke sürmesi kabul edilemez" diyen Ahmedinejad, ABD'nin savaşmak, kan dökmek, korku ve yıldırmak için binlerce kilometre öteye Irak ve Afganistan'a asker göndermesinin de kabul edilemeyeceğini savundu.

Avrupalı bir diplomat, Ahmedinejad'ın konuşmasını protesto için ABD, Fransa ve Kanada'nın dışında, Büyük Britanya, İtalya, Almanya, Danimarka, Macaristan, Arjantin, Kosta Rika, Uruguay, Yeni Zelanda ve Avustralya'nın diplomatik heyetlerinin salonu terk ettiklerini belirtti.