”Ahmedinejad'ın açıklaması duygusal”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Mahmud Ahmedinejad'ın Moskova'ya yönelik eleştirilerini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Moskova'ya yönelik eleştirilerini "duygusal tepki" olarak niteledi.

Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Ahmedinejad'ın açıklamasını "duygusal açıklama" olarak yorumladıklarını belirterek, Rusya'nın yıllarca sorunu barışçı yollardan çözme çabasına karşın, İran tarafından verilen yanıtın "tatmin edici" olmadığını söyledi.

Rusya'nın İran'a nükleer yakıt verilmesi ve görüşmelerin yeniden başlatılması için ön şartlar getiren Tahran Anlaşmasını olumlu bulduklarını açıkladıklarını belirten Lavrov, "Pratikte de bu mekanizmanın çalışmasını sağlamak için 6'lar Grubu (BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya), Türkiye ve Brezilya ile birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.

Bu mekanizmanın İran'ın nükleer sorununa barışçı çözüm bulmayı amaçladığını ifade eden Lavrov, "Bunu barışçıl anlamda çözebilmek için mümkün olan her şeyi yapmak gerekiyor. Yüzde yüz garanti diye bir şey yok. Bunun büyük çoğunluğu, İran'ın yükümlülüklerini nasıl yerine getireceğine bağlı" dedi.

Ahmedinejad dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın karar taslağına destek vermesini eleştirerek, "Rusya ve İran, iki komşu ülke ve doğal olarak dost ülkelerdir. İki komşu ülke için durum bundan farklı olamaz. Ama dostça ilişkilerin gerekleri de bulunuyor. Bunun ilki de karşılıklı saygıdır. Halk şunu bilmek istiyor: Onlar (Rusya) dostumuz mu, bizimle mi, yoksa başka amaçların peşinde mi" ifadesini kullanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir