”Ahmedinejad'ın Türkiye'ye gelmesi talihsizlik”

İsrail, İran'ın nükleer program konusunda hassas olduğu bir dönemde Ahmedinejad'ın Türkiye'ye yaptığı ziyareti talihsizlik olarak adlandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  İsrail, gelecek hafta Türkiye'ye gelmesi beklenen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ziyaretini "talihsiz bir ziyaret" olarak görüyor. 

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, yaptıkları açıklamada, "İran'ın özellikle nükleer programı konusunda uluslararası topluma açık ve net bir cevap vermeyi reddettiği hassas bir dönemde, Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretini talihsiz gördüklerini" bildirdi. 

Yetkililer, "her gün İsrail'in yok edilmesi yönünde çağrılarda bulunan ve soykırımı reddeden bir ülkenin liderine bu ziyaretle meşruiyet kazandırmanın talihsiz olduğunu" da belirtti. 

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'nin, ülkesinin ziyarete ilişkin endişelerini dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'na ilettiğini de ifade eden yetkililer, İsrail'in, İran'ın nükleer programı konusundaki diplomatik çabaları desteklediğini, ancak "Ahmedinejad'a meşruiyet kazandırma" konusunda itirazı olduğunu yinelediler. 

Bu arada edinilen bilgiye göre İsrail, Ahmedinejad'ın ziyaretine ilişkin görüşlerini hem Ankara'daki, hem de Tel Aviv'deki Türk yetkililerine iletti, Türk yetkilileri de kendi görüşlerini ifade etti. Ancak kaynaklar, bunun protesto niteliği taşımadığına, sadece konuya ilişkin görüşlerin sözlü olarak aktarıldığına dikkati çekti.