AİHM Yunanistan'ı mahkum etti

Strasbourg mahkemesi, mültecilere kötü muamele nedeniyle Yunanistan'ı mahkum etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS  - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), mülteci ve göçmenlere kötü muamele yaptığı gerekçesiyle iki ayrı başvuruda Yunanistan'ı mahkum etti. 

Tam ismi verilmeyen İranlı bir siyasi mültecinin, gözaltında kötü muamele gördüğü şikayetiyle yaptığı başvuruda AİHM, "Yunanistan'ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 3. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti. Yunanistan, karar gereği başvuru sahibi 1977 doğumlu İranlı mülteciye 6 bin 500 avro maddi tazminat ödeyecek. 

İranlı şikayet sahibi, "ilk yaptığı mülteci başvurusunun kayıtlara geçmemesi ve mahkemeye çıkartılmadan haksız yere 6 ay gözaltında tutulmasını" gerekçe göstererek 2011 yılında AİHM'ye başvurmuştu. 

AİHM, 1993 doğumlu Hüseyin Muhammed isimli Iraklı bir göçmenin yaptığı şikayetle ilgili olarak da AİHS'nin 3. ve 5. maddelerinin ihlal edildiğine hükmederek, Yunanistan'ın 8 bin 500 avro maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı. 

Iraklı başvuru sahibi, Yunanistan'a girdiğinde 18 yaşından küçük olması ve yanında kendisine refakat eden bir velisi olmamasına rağmen gözaltına tutulmasını gerekçe göstererek 2011 yılında şikayette bulunmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir