AİHM’den postacılara mektup var

AİHM, 2 bin 941 postacının “Kefalet Sandığı” başvurusunu kabul etti. Postacılar devletin el koyfuğu Fon’da biriken para için hakkını AİHM nezdinde arayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2 bin 941 postacının “Kefalet Sandığı” başvurusunu kabul etti. 2004 yılında Hükümetin PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı’nı tasfiye etmesinin ardından Sandık’ta biriken 252 milyon TL’nin sadece 25 milyon TL’sini alabilen ve bu haksızlığı giderebilmek için hukuk mücadelesi veren 2 bin 941 personel, iç hukukun tükenmesinin ardından şimdi de hakkını AİHM nezdinde arayabilecek.

Bağımsız Haber-Sen’den yapılan açıklamada, PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı’na parasından kesinti yapılan 2 bin 941 PTT çalışanının hakkını aramak amacıyla AİHM’e yapılan başvurunun kabul edildiği bildirildi. Bağımsız Haber-Sen’in 2 bin 941 sendika üyesi adına Danıştay’a açtığı davanın 5 yıl süren yargılama sonunda reddedildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, iç hukukun tükenmesi üzerine 29 Temmuz 2009 tarihinde AİHM’de dava açıldığı vurgulandı. Strazburg’tan 10 Eylül’de gönderilen mektupta AİHM’nin başvuruyu usul ve şekil yönünden incelediğine ve kabul ettiğinin bildirildiğine dikkat çekilen açıklamada, AİHM’den dosya numarası verildiği, daha sonraki yazışmalarda kullanılmak üzere 10 Adet barkot gönderildiği ve 2 bin 941 kişinin kimlik bilgilerinin istendiği belirtildi.

Personele en fazla 1200 TL ödendi

Açıklamasında, hükümetin Tasarrufa Teşvik Fonu’nu (Zorunlu Tasarruf Fonu) 2003 yılında tasfiye ettiği ve önemli ölçüde devlet katkısı bulunan Fon’da biriken anapara ve nemanın tamamının hak sahiplerine ödendiğine dikkat çeken Bağımsız Haber-Sen, 2007 yılında Konut Edindirme Yardımı Fonu’nun (KEY) da tasfiye edildiğini hatırlattı. Tamamı devlet katkısı ile oluşan KEY hesaplarında biriken anapara ve nemanın tamamının hak sahiplerine ödendiğine işaret eden Bağımsız Haber-Sen, buna karşın aynı yaklaşımın PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı’nın tasfiyesi sırasında gösterilmediği ifade edildi. Hükümetin 2004 yılında 5189 sayılı Kanuna eklenen geçici 8’inci madde ile PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı’nı tasfiye ettiği, Sandık’ta biriken 252 milyon TL’nin sadece 25 milyon TL’sinin hak sahibi personele ödendiğine dikkat çeken Bağımsız Haber-Sen, 160 milyon TL’nin PTT Genel Müdürlüğü’ne, 67 milyon TL’nin de Maliye Bakanlığı’na aktarıldığını kaydetti. Bağımsız Haber-Sen, 25 yıl boyunca Kefalet Sandığı’na para kestiren personele en fazla bin 200 TL ödeme yapıldığını aktardı. Bu haksızlığı önlemek için 2 bin 941 sendika üyesi adına Danıştay’a dava açtıklarını anımsatan Bağımsız Haber-Sen, 5 yıl süren yargılama sonunda Danıştay’ın davayı reddettiğini ifade etti. İç hukukun tükenmesi üzerine 29 Temmuz 2009 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) dava açıldığına dikkat çeken Bağımsız Haber-Sen, AİHM’nin başvuruyu usul ve şekil yönünden incelediğini ve kabul ettiğini bildirdi. AİHM, 2 bin 941 postacının başvurusu üzerine dosya numarası verip, 10 Adet barkot gönderdi. 2 bin 941 kişinin kimlik bilgilerini istedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir