AKP hükümeti güvence vermeli

İngiliz Guardian gazeteside Türkiye ABD ilişkileri değerlendirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesinde Türkiye-ABD ilişkileriyle ilgili yer alan bir makalede, "Ankara'nın Tahran ile iletişimi ABD tarafından teşvik edilmeli, aforoz nedeni olarak görülmemeli" denildi.

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Michael Honda'nın siyaset danışmanı Michael Shank'in kaleme aldığı ve gazetenin internet sitesinde yer alan "Washington neden Ankara'ya bakmalı" başlıklı makalede, "Türkiye'nin ekonomik gücünün ve diplomatik öneminin hızla arttığı ve ABD'nin Ankara ile daha yakın ilişkiler geliştirmesinin gerekli olduğu" kaydedildi.

"Amerika, hala Türkiye'nin dost mu yoksa düşman mı olduğuna karar verecek" yorumuyla makalesine başlayan Shank, Libya ve Afganistan'daki sorunlar, Japonya ve Endonezya'daki tsunamiler gibi konularda Türkiye'nin, "cömert askeri ve ilk yardım katkısının Washington'ı memnun ettiğini" kaydetti. Shank ancak Ermenistan, İsrail ve İran gibi konularda Washington'la ilişkilerde durumun farklı olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin dünyanın 16'ncı, AB'nin ise 6'ncı büyük ekonomisine sahip olduğunu kaydeden Shank makalesinde, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye daha büyük, daha iyi, daha cesur olmak istiyor ve 2023 yılına kadar en iyi 10 ekonominin içinde yer almayı amaçlıyor. Serbest pazar esaslarında işleyen Türkiye, bu hedefine doğru ilerliyor. Bu, ABD'yi korkutmamalı. Eğer Türkiye'nin iktidar partisi AK Parti küresel hedeflerinde ciddiyse, Batılı şüphecilere siyasal İslam ile demokrasinin uyum içinde olduğu konusunda güvence vermeli."

Shank bunun için de Türkiye'nin Küresel Barış Endeksindeki yerini (149 ülke arasında 126) yükseltmesi gerektiğini bildirerek, makalesinde "Türkiye'de AK Parti, CHP ve BDP ile yaptığımız görüşmelerde, son 10 yılda siyasi gelişme sağlandığı açık, ancak siyasi özgürlüklerin genişletilmesi gerekiyor" ifadesine yer verdi.

Türkiye'nin ekonomik gelişimi için hedeflerini geliştirirken de "iş gücünü çok fazla harcamaması gerektiğini" belirten Shank, yaptıkları görüşmelerde "Türk hükümeti yetkilerinin, daha fazla, ancak Avrupalı ortaklarından daha az ücrete çalışan bir iş gücünden bahsettiklerini, bundan övgü ile bahsetmemek gerektiğini" yazdı.

Sosyal ve siyasal gelişme ile ekonomik büyümenin ulaşılabilir hedefler olduğunu ve bunların hem Türkiye, hem de ABD'nin faydasına olacağını kaydeden Shank, şunları kaydetti:

"Şimdi ileriye gitme zamanı. İran konusunda, Türkiye bu ülke ile iletişim kanallarının açık kalmasını istiyor ve bunun rejimin radikalleşmesini önlemek için gerekli olduğunu düşünüyor. Siyasal İslamdan, doğalgaz ithalatına (İran, Türkiye'nin doğalgazının üçte birini karşılıyor) kadar, Ankara'nın Tahran ile iletişimi ABD tarafından teşvik edilmeli, aforoz nedeni olarak görülmemeli. Bir diğer komşu Suriye'nin ise her zamankinden fazla, Türkiye'nin kesintisiz devrede olmasına ihtiyacı var. Türkiye'nin Suriye ile ortak tarihi ve yakınlığı, İran'la olduğu gibi, faydalanılması gereken bir şeydir, cezalandırılması gereken bir şey değil."

"Dolayısıyla, eğer Türkiye bölgesel bir arabulucu olmak istiyorsa, ABD bunu desteklemeli" diyen Michael Shank makalesine şöyle son verdi:

"Bizle ya da bizsiz Türkiye ilerliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önerdiği Kanal İstanbul gibi ekonomik yeniliklerden, Libya için önerilen yol haritası gibi diplomatik müdahalelere kadar. AB üyeliği konusundaki başvurusunda devam eden olası reddi dikkate alındığında, Türkiye tek başına uçmanın en iyisi olduğunu farkediyor. Ancak bu Washington'ın dikkatlice dahil olmasının gerekliliğinin altını çiziyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir