ALBA'dan ABD'ye 'Venezuela' çağrısı

Latin Amerika için Bolivarcı İttifak (ALBA), ABD'den Venezuela için yaptığı "ulusal güvenliğe tehdit" ilanını kaldırmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Latin Amerika için Bolivarcı İttifak'ına (ALBA) üye ülkelerin  devlet başkanları ve temsilcileri, son gelişmeleri ele almak için Venezuela'nın başkenti Caracas'ta olağanüstü toplandı.  

Toplantının ardından yayımlanan ortak açıklamada "ABD hükümetinin 9 Mart'ta Venezuela'yı ulusal güvenliğine tehdit ilan etmesini reddediyoruz. Bu haksız ve yasa dışı karar, devletlerin egemenliği ve içişlerine karışılmaması ilkesine tehdit oluşturmaktadır" denildi.  

İttifak, ABD ile Venezuela arasındaki gerilimin giderilmesi için arasında Güney Amerika Uluslar Topluluğu, Latin Amerika ve Karayipler Devletleri Topluluğu ve Karayipler Topluluğu ve Ortak Pazarı'nın da bulunduğu bölgesel gruplarla görüşmelerde bulunacak bir heyet kurulmasına karar verdi.  

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, toplantıda yaptığı konuşmada, "Venezuela, ne geçmişte ne de şimdi ABD'ye saldırı planı yaptı" dedi.  

ABD, 9 Mart'ta Venezuela'daki durumun ulusal güvenliğini tehdit ettiğini açıklamış, insan hakları ihlali ve yolsuzlukla suçladığı 7 Venezuelalı yetkiliye de yaptırım uygulama kararı almıştı. Arasında ordu, istihbarat ve yargıdan üst düzey isimlerin de bulunduğu 7 yetkiliye getirilen yaptırımlar, mal varlıkları ve çıkarlarının dondurulması, ABD'ye seyahat etmelerinin yasaklanması ve Amerikan vatandaşlarının onlarla iş yapmalarına da yasak getirilmesini içeriyor. 

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD'nin yaptırım kararının ardından Kongre'den "emperyalizmle savaşmak" için kendisine daha fazla yetki vermesini istemişti. ABD'nin kararı, Küba, Bolivya ve Ekvador gibi Latin Amerika ülkelerinden de eleştiri almıştı.  

Küba ve Venezuela tarafından 2004'te kurulan ALBA'nın 11 üyesi bulunuyor (Antigua ve Barbuda, Bolivya, Dominik, Ekvador, Grenada, Nikaragua, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Küba ve Venezuela). Adını Venezuela'nın bağımsızlık lideri Simon Bolivar'dan alan ittifak, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri arasında sosyal, siyasi ve ekonomik işbirliği öngörüyor.