Aliyev: Enerji güvenliği önem kazandı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, hidrokarbon enerji kaynaklarını üretici, transit ülke ile tüketici ülkeler arasında işbirliği yapılmasının önemini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Bakü - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, son dönemde enerji güvenliği konusunun büyük önem kazandığını belirterek, "(bu alanda) Hazar, Karadeniz ve Baltık havzaları arasında iyi bir işbirliği var. Bu işbirliği daha da gelişebilir" dedi.

Aliyev Bakü'de düzenlenen 4. Uluslararası Enerji Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, ülkesinin son 2 yılda petrolün yanı sıra doğal gaz ihraç eden bir ülke haline geldiğini bildirerek, "Bağımsızlığın ilk döneminde yılda 10 milyon ton petrol üretilirdi. Şimdi bu rakam yılda 50 milyon tona ulaştı. Bu daha da artabilir" diye konuştu.

Hidrokarbon enerji kaynaklarını üretici, transit ülke ile tüketici ülkeler arasında işbirliği yapılmasının önemini vurgulayan Aliyev, bugünkü zirvede de, şimdiye kadar yapılan işbirliği ve bu işbirliğinin daha da geliştirilmesinin konularının ele alınacağını ifade etti.

Azerbaycan'ın BTC-BTE, Bakü-Supsa (Gürcistan), Bakü Novorossisk (Rusya) gibi uluslararası enerji hatlarının kuruluşu ve işletiminde öncü rol oynadığını ifade ederek, gerek bu işbirliklerinin gerekse yeni işbirliği imkanlarının her zaman mevcut olduğunu ifade etti.

Aliyev, bu çerçevede Ukrayna ve Polonya'yı da kapsayan Odessa-Prodi-Gdansk hattı projesinin zirvede müzakere edileceğini, bunun aynı zamanda iyi bir işbirliği zeminini oluşturacağını söyledi. İlham Aliyev, bu projeyle ilgili teknik proje çalışmalarının yıl sonuna kadar sonuçlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Enerji güvenliği konusunun üretici veya tüketici tüm ülkeler için önemli olduğunu vurgulayan Aliyev, Bakü'deki zirveye tüm bu enerji güvenliğiyle ilgilenen tüm ülkelerin katıldığını, buradaki görüşmelerin bu konuda önemli ve yararlı sonuçlar vermesinin beklendiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Letonya Cumhurbaşkanı Valdas Zatlers, Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kachynsky'nin katıldığı zirvede ayrıca yaklaşık 20 ülkeden bakan ve üst düzey temsilci de yer alıyor.