Allianz'dan 8 milyar euroluk kâr

Allianz, 2015'in ilk dokuz ayında tüm faaliyet alanlarında toplam 8.15 milyar euro kâr elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sigorta ve finans şirketi Allianz, 2015’in ilk dokuz ayında 8.15 milyar euroluk faaliyet kârı elde etti. Dokuz aylık dönemde hissedarlara ait net kâr yüzde 3.9 artarak 5.20 milyar euroya yükseldi. Allianz Grubu aynı dönemde yüzde 200’lük güçlü Mali Yeterlilik II (Solvency II) sermaye yapısına ulaştı. Özellikle Türkiye’de kaydedilen güçlü prim artışı da yüzde 37.6 oranında gerçekleşen dönemsel büyümeye katkıda bulundu.

Sigorta ve finans şirketi Allianz Grubu’nun toplam geliri 2015 yılının ilk dokuz ayında, yüzde 3.5 artarak 95.5 milyar euroya ulaştı. Grup, 8.15 milyar euro faaliyet kârı elde ederken, hissedarlara ait net kârı ise yüzde 3.9 artarak 5.20 milyar euroya yükseldi. Allianz SE CFO’su Dieter Wemmer konuyla açıklama yaparak, “Volatilitesi yüksek bir finansal piyasa ortamında, Allianz’ın temel unsurları üçüncü çeyrekte tüm iş segmentlerinde sağlam düzeyde kaldı. Faaliyet kârının yılsonunda artarak 10 ila 10.8 milyar euroluk hedef aralığımızın üst sınırına ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Avrupa Birliği’nin, şirketleri varlık ve yükümlülüklerini risk bazlı ölçmekle yükümlü tuttuğu Solvency II düzenlemesine göre mali yeterliliğini 31 Aralık 2014’e göre yüzde 9 oranında artırarak 30 Eylül 2015 tarihi itibarıyla yüzde 200 olarak gerçekleştirdi. Böylece sağlam bir sermaye yapısı olduğunu gösteren Allianz Grubu’nun 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 60.7 milyar euro olan öz sermayesi, yüzde 0.9 artarak 61.3 milyar avroya ulaştı.

Türkiye'de güçlü prim artışı gerçekleşti

Allianz Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, Mal ve Kaza sigorta segmentinde brüt primler, üçüncü çeyrekte yüzde 2.4 artarak 11.52 milyar euro'ya ulaştı. Döviz kuru ve konsolidasyon etkileri hariç tutulduğunda, dönemsel büyüme yüzde 0.4 olarak gerçekleşti. Özellikle Türkiye’de kaydedilen güçlü prim artışıyla yüzde 37.6 dönemsel büyüme gerçekleşti. Küresel iş alanı Allianz Worldwide Partners’ta, Allianz Global Assistance yüzde 12.1’lik dönemsel büyümenin ana kaynağı olurken, İspanya’da primler yüzde 7.3 arttı. Avustralya araç ve konut sigortası alanlarında yüzde 4.2 ile dahili olarak güçlü büyüme trendini devam ettirdi.

Açıklamaya göre, üçüncü çeyrekte Mal ve Kaza Sigorta segmentinin faaliyet kârı yüzde 5.0 azalarak 1.35 milyar euroya geriledi. Bu düşüşte büyük oranda hedefin altındaki yatırım sonucu etkili olurken, risk değerlendirmede istenen hedefe ulaşılamaması da rol oynadı. Doğal afetlerin etkisi önceki yıla göre 137 milyon euro yükselerek 144 milyon euro olarak gerçekleşti. Birleşik rasyo yüzde 0.6 oranında azalarak yüzde 94.1’e indi. Segmentin sağlıklı gelişimine devam ettiğini söyleyen Wemmer, “Mal ve Kaza Sigortaları segmentimiz, önceki yıla kıyasla hava koşullarıyla ilgili hasarlardaki artışın yanı sıra çok sayıda büyük hasara rağmen güçlü risk değerlendirme marjını korudu” dedi.

'Yeni işlerden elde edilen gelir 2'inci çeyreğe göre yüzde 55 arttı'

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Bu dönemde primler, birim bağlantılı ve diğer verimli sermaye ürünlerine kaydı. Bu durum özellikle Almanya, Fransa ve İtalya gibi ana pazarlarda kendini gösterdi. Bu geçiş hedefinin sonucunda, yeni iş kârlılığı yüzde 0.3  puan artarak yüzde 3 olarak gerçekleşti. Yine söz konusu geçişin sonucunda Hayat ve Sağlık Sigortalarındaki zorunlu primler önceki yılın aynı çeyreğinde artan satışlara göre yüzde 9.7 düşerek 14.31 milyar euroya geriledi. Faaliyet kârı, kısmen, Güney Kore’de ertelenen satın alma maliyetlerinden kaynaklanan zarar nedeniyle, yüzde  6.6 düşerek 738 milyon euro olarak gerçekleşti. Yeni işlerden elde edilen gelir yüzde 1.6 gibi düşük bir oranda azalarak 325 milyon euroya geriledi. Yeni işlerden elde edilen gelir ikinci çeyreğe göre yüzde  55 arttı. Bu artış, hedeflendiği gibi sermaye yoğun ürünlerden uzaklaşmanın bir başka sonucu oldu.

Üçüncü çeyrekte, Fon Yönetimi segmentinin faaliyet gelirleri yüzde 1.1 artarak 1.64 milyar euro'ya ulaştı. Bu artışta, üçüncü taraf fon yönetiminin ortalamasının daha düşük olmasının etkisini fazlasıyla telafi eden yüksek performans ücretleri ve önemli ölçüde güçlenen Amerikan doları rol oynadı. Faaliyet kârı bu çeyrekte, yüzde  13.5 düşerek 600 milyon euro'ya geriledi. Bu çeyrek ve önceki çeyrekte gerçekleşen net çıkışlardan etkilenen gider-gelir oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63.3’e gerilerken, ikinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 67.4’lük orana kıyasla güçlendi.  30 Eylül 2015 tarihi itibarıyla fon yönetimi 1.75 trilyon avro olarak gerçekleşti. Bu rakam 2014 yılı sonunda 1.80 trilyon avro seviyesindeydi. 2014 yılı sonunda 1.31 trilyon avro olarak gerçekleşen üçüncü taraf fon yönetimi, 1.26 trilyon avroya geriledi. Net çıkışlara ek olarak, volatilitesi yüksek sermaye piyasaları da bu düşüşte etkili oldu.Üçüncü çeyrekte fon yönetiminde görülen üçüncü taraf net çıkışları yavaşlamaya devam ederek 14.8 milyar avro olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın üçüncü çeyreğinde, üçüncü taraf net çıkışları 47.4 milyar avro olarak gerçekleşmişti. PIMCO’daki net çıkışlar üçüncü çeyrekte 16 milyar avro olurken Allianz Global Investors 1.3 milyar avroluk net giriş kaydetti."