Almanya en çok kömürden elektrik üretiyor

Almanya'da geçen yıl, elektriğin yüzde 44'ü kömürden üretildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya, geçen yıl yaklaşık 628 milyar kilovatsaatlik elektrik üretirken bunun yaklaşık yüzde 44'ünü linyit ve maden kömüründen elde etti. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 25,9, nükleer enerjinin payı yüzde 15,5 oldu 

AA muhabirinin Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl Almanya'da yaklaşık 628 milyar kilovat saatlik elektrik üretildi. 

Ülkede geçen yıl toplam brüt elektrik üretiminin yüzde 43,7'si kömürden elde edildi. Kahverengi kömür ve maden kömürünün elektrik üretiminin yüzde 57'sini karşıladığı 1990'dan beri bu oran belirgin şekilde azaldı. Ancak, söz konusu oran geçen yıl bir önceki yıla kıyasla hafif yükseldi.  

Yenilenebilir enerjinin payı artacak

Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da kömür halen en önemli enerji kaynaklarından biri ancak, ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarının da önemi giderek artıyor. 1990 yılında yenilenebilir kaynaklardan sağlanan enerji üretimi yüzde 4'ün altında iken, bu oran 2014 yılında yüzde 25,9'a ulaştı.  

Almanya'da yenilenebilir enerji kaynakları, 2014 yılında toplam elektrik üretiminin dörtte birinden fazlasını oluştururken, söz konusu oran 2000 yılında yüzde 7 düzeyinde gerçekleşmişti. 

Enerji sisteminin dönüşümü kapsamında, yenilenebilir enerjinin uzun vadede en önemli enerji kaynağı olması bekleniyor. Ülke, 2050 yılına kadar yenilenebilir enerjinin brüt elektrik üretimindeki payını en az yüzde 80'e çıkarmayı planlıyor.  

Nükleerin payı azalıyor

Almanya'da nükleer enerjinin önemi ise giderek azalıyor, 1990 yılında, nükleer santrallerden üretilen enerji, üretilen toplam brüt elektriğin yüzde 28'ini oluştururken, bu oran geçen yıl yüzde 15,5'e geriledi. 

Federal hükumet, 1990 yılından bu yana 2020 itibarıyla sera gazı emisyonlarını yüzde 40 azaltmayı hedefleniyor. Uzmanlar, bunun yalnızca ülkedeki eski kömür santrallerinin teker teker kapatılmasıyla başarılabileceğini düşünüyor.  

Almanya Bakanlar Kurulu, geçen yıl nisan ayında elektrik fiyatlarının hızlı artışının önüne geçilmesi amacıyla "Yenilenebilir Enerji Yasası"nda (EEG) bazı düzenlemeler yapılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmişti. 

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Yenilenebilir Enerji Yasası'nda reform olarak nitelendirilen düzenlemelerle yenilenebilir enerjinin geliştirilmesinin herkes için planlanabilir olması, elektrik fiyatlarının artmasının hissedilebilir şekilde frenlenmesi ve yenilenebilir enerjinin daha güçlü şekilde piyasaya sunulması hedefleniyor. 

Almanya'da 2014 yılında üretilen elektriğin elde edildiği enerji kaynaklarına göre dağılımı şöyle: 

Yenilenebilir enerji kaynakları     25,9 
Kahverengi kömür                      24,8  
Maden kömürü                           18,9  
Nükleer enerji                             15,5  
Doğalgaz                                     9,7  
Diğer                                           4,3  
Madeni yağ ürünleri                    0,9