Almanya ile ABD arasında derin anlaşmazlık

Almanya Hükümet Sözcüsü Seibert, "ABD ile güvenlik ve özgürlük haklarının uyuşması konusunda derin anlaşmazlık yaşanıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, ABD yönetimi ile güvenlik ve özgürlük haklarının uyuşması konusunda "derin anlaşmazlık" yaşadıklarını söyledi.

Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin sorularının cevaplayan Seibert, Almanya ve ABD arasındaki partnerliğin "tarihi" olduğunu ve bunun 2014 yılında da büyük önem taşıdığını belirtti.

Almanya ve ABD'nin güvenlik ve özgürlük haklarının uyuşması konusunda "derin anlaşmazlık" yaşadığını ifade eden Seibert, bu derin anlaşmazlığın ortaklıktaki güveni etkilediğini vurguladı. Seibert, ABD'nin Alman hükümetinden direk bir şekilde bilgiler isteme imkanına sahip olduğunu kaydetti. 

Federal Kriminal Dairesi (BKA) ve Federal Savcılık memurlar bu sabah ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle Berlin’de bir kişinin evi ve ofisinde arama yapmıştı.

Öte yandan Almanya’da geçen hafta BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD'ye para karşılığı casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık iki yıl çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini söylemişti. 

Olayların ardından ABD'nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson’un, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na giderek Bakanlık Müstaşarı Stephan Steinlein ile görüştüğü bildirilmişti. İçeriği hakkında açıklama yapılmayan görüşmenin, Emerson'un isteğiyle gerçekleştiği ifade ediliyor. Büyükelçi Emerson geçen hafta Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.