Almanya, İsrail ile Türkiye'nin işbirliği kararından memnun

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, "İsrail ile Türkiye'nin uluslararası araştırma komisyonu ile işbirliği yapma kararını mumnuniyet ile karşılıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ile Türkiye'nin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından Gazze yardım filosuna yönelik saldırının araştırılması amacıyla oluşturulan uluslararası araştırma komisyonu ile işbirliği yapma kararından dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

Westerwelle, yaz tatiline çıkmadan önce bugün başkent Berlin'de yönettiği kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, İsrail ile Lübnan arasında yaşanan gerginliğe dikkat çekerek, tarafları itidalli davranmaya ve radikal örgütlere karşı mücadele etmeye çağırdı.

Bölgede iki devletli bir çözüm için çabalarını sürdüreceklerini belirten Westerwelle, bunun için de İsrail ve Filistin arasında doğrudan görüşmelere başlanması için her türlü çabayı harcayacaklarını ifade etti.

Ortadoğu'daki durumun endişe verici olduğunu kaydeden Westerwelle, "Bu bağlamda İsrail ile Türkiye'nin uluslararası araştırma komisyonu ile işbirliği yapma kararını memnuniyet ile karşılıyorum" dedi.

Nükleer silahsızlanmanın ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesinin de kendileri için çok önemli olduğunu belirten Westerwelle, dikkat edilmediği takdirde nükleer silahların teröristlerin eline de geçebileceğini, bunun da dünyada istikrar ve barışı bozacağını söyledi.

İran'la yaşanan sorunu diplomatik yollardan çözmek istediklerini ifade eden Westerwelle, bu ülkeye yönelik yaptırımların da İran halkına yönelik olmadığını, bunları İran yönetimini görüşme masasına döndürmek için yaptıklarını kaydetti.

Afganistan'daki çabaları da Almanya'nın kendi güvenliği için sürdürdüklerini belirten Westerwelle, bu çabaların başarılı olabilmesi için de Afgan halkına ekonomik ve sosyal perspektifler sunulması gerektiğini söyledi.

Westerwelle, Afganistan'daki mevcut şartların değişmemesi durumunda 2014 yılına kadar ülkenin güvenliğini tümüyle Afgan makamlarına teslim etmek istediklerini, bunun sadece kendi istekleri olmadığını, devletler topluluğunun ve Afgan hükümetinin de isteği olduğunu kaydetti.

Vasıflı yabancıların Almanya'ya göçü konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine de Westerwelle, bu konuda 3 şeyin birlikte yapılması gerektiğini belirterek, öncelikle ülkedeki gençlerin daha vasıflı hale getirilmesi için çaba harcanması, vasıflı insanların ülkeyi terk etmesinin önlenmesi ve zeki, vasıflı yabancıların ülkeye gelmesi için Almanya'nın daha cazip hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Westerwelle, bu çabaların birlikte yürütülmesinin mümkün olduğunu savundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle ayrıca, hükümetin daha önce kararlaştırdığı tasarruf programını da kararlı bir şekilde sürdüreceklerini kaydederek, sadece eğitim ve araştırma alanında tasarrufa gitmeyeceklerini, bu konuların hükümet için önceliğe sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir