Almanya muhbirlere 20 milyon euro ödeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
BERLİN - Alman devletinin istihbarat teşkilatlarına muhbirlik yapanlar için bu yıl yaklaşık 20 milyon euro ödeme yapacağı ortaya çıktı.
Almanya'da yayımlanan Bild gazetesinin gizli bütçe belgelerine dayandırdığı haberde, federal hükümetin bu yıl muhbirlere 19 milyon 534 bin euro ödenek ayırdığı, hatta bu tutarın 2,4 milyon eurosunun muhbirlere prim olarak ödeneceği ifade edildi.
Habere göre, muhbirlik ödeneğinde en fazla tutar 5,4 milyon euro ile casusluk için kullanılan teknik malzeme teminine ayrıldı. Muhbirlerin seyahat giderleri için 4,3 milyon euro, iş yapma ve gizli ofisler için 1,8 milyon euro harcanması öngörülüyor.
Konuya ilgili Sol Parti'nin soru önergesini yanıtlayan Alman hükümeti ise, muhbirlerin parayı makbuz karşılığında nakit aldığını açıkladı.
Hükümetin, muhbirlerin aldığı ödemeler konusunda hesap vermek zorunda olmadığını kaydetmesi ise bazı siyasetçilerin tepkisine neden oldu.
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) iç politika uzmanı Stephan Mayer, muhbirler olmadan bu işin yürüyemeyeceğinin bilindiğini ancak "aşırı fikirleri" olanların da halkın vergileriyle finanse edilemeyeceğini belirtti.
Sol Partili Federal Meclis Başkan Vekili Petra Pau da, "çok az faydası olan bir şey için çok para ödendiği" değerlendirmesinde bulundu.