Almanya yeni cumhurbaşkanını seçti

Almanya'da Federal Seçiciler Kurulu Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı olarak Steinmeier'i seçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bin 260 kişiden oluşan Almanya Federal Seçiciler Kurulu bugün yeni cumhurbaşkanını seçmek için Meclis binasında toplandı. Seçimde beş aday yarıştı. Seçimlerin sonunda Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier oldu.

Merkel, Steinmeier için, "O herhangi bir Sosyal Demokrat değil, Almanya'yı iyi temsil edeceğine güvendiğim bir Sosyal Demokrat" demişti.

Seçimde; Sol Partinin adayı sosyal bilimci Prof. Dr. Christoph Butterwegge, aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin adayı avukat ve siyasetçi Albrecht Glaser, Hür Seçmenler (Freie Waehler) partisi için yargıç Alexander Hold yarıştı.

Ayrıca Korsanlar Partisi'nin (Die Partei) Başkanı Martin Sonneborn da babası Engelbert Sonnebor'u aday göstermişti.

Almanya'da cumhurbaşkanı nasıl seçiliyor?

Cumhurbaşkanı Federal Alman Meclisi üyeleri, eyalet temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan bin 260 üyeli Federal Seçiciler Kurulu tarafından seçiliyor. Federal Seçiciler Kurulu’nda çoğunluğu Hristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokratlar oluşturduğu için diğer partilerin adaylarının seçilme şansı düşük olarak değerlendiriliyordu.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ilerlemiş yaşını gerekçe göstererek seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıklamıştı. Gauck'un görev süresi 18 Mart'ta sona eriyor.