Almanya'da artan ithalat ticaret fazlasını daralttı

Ülkede bugün açıklanan dış ticaret verilerine göre ithalattaki artış haziran ayında ihracattaki ılımlı artışı geçerek ticaret fazlasını daralttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı geçici verilere göre, Almanya’da haziran ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış 99,8 milyar euroluk ihracat, 78,2 milyar euroluk da ithalat gerçekleştirildi.

Ülkenin haziran ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı mayıs ayına oranla yüzde 0,3, ithalatı ise yüzde 1 arttı. Böylece, haziran ayında Almanya'nın ithalatı, ihracatından daha fazla artış gösterdi. Piyasalarda haziranda ihracatın 1,1, ithalatın 0,6 artması bekleniyordu.

Haziranda mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası da 23 milyar euroluk piyasa beklentisinin altında 21,7 milyar euro seviyesinde gerçekleşti. 

Arındırılmamış rakamlarla ele alındığında haziran ayında 106,8 milyar euroluk ihracat, 82 milyar euroluk ithalat yapıldı. Ülkenin arındırılmamış rakamlarla ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,2 ve ithalatı da yüzde 0,3 artış gösterdi. 

Almanya'nın arındırılmamış rakamlarla dış ticaret fazlası da 24,9 milyar euro olarak belirlendi. 

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, haziranda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine arındırılmamış rakamlarla 62,7 milyar euro değerinde ihracat, bu ülkelerden 52,2 milyar euroluk  ithalat gerçekleştirdi. Geçen yılın haziran ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 2,3 ve bu ülkelerden ithalat da yüzde 3,3 arttı. 

Euro Bölgesi ülkelerine haziranda 38,9 milyar euroluk ihracat, bu ülkelerden 38 milyar euroluk ithalat yapıldı.

Bu dönemde, Euro Bölgesine ihracat yüzde 0,1 ve söz konusu ülkelerden ithalat yüzde 3 yükseldi. Haziranda Euro Bölgesine dahil olmayan AB ülkelerine ihracat yüzde 6’lık artışla 23,8 milyar euro, ithalat da yüzde 3,9’luk yükselişle 17,2 milyar euroyu buldu.

Haziranda Almanya'nın, AB dışındaki ülkelere ihracatı 44,1 milyar euro ve bu ülkelerden ithalatı 26,8 milyar euro olarak belirlendi. Almanya'nın 2015 yılı Haziran ayına kıyasla AB dışı ülkelere ihracatı yüzde 0,4, bu ülkelerden ithalatı yüzde 5,4 azaldı.