Almanya'da FDP'nin Türkiye'ye desteği sürüyor

FDP, koalisyon görüşmelerinde, Türkiye'nin AB üyeliği için müzakere sürecini devam ettirmeye yönelik çalışacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Alman Federal Meclisi'ne (Bundestag) Hür Demokrat Parti'den (FDP) ilk kez milletvekili seçilen Türk kökenli Serkan Tören, Hristiyan Birlik partileriyle (CDU/CSU) başlayacakları koalisyon görüşmelerinde, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin müzakere sürecinin devam etmesi için çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Tören, partisinin bugün düzenlediği grup toplantısından önce A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyeliğine objektif baktıklarını, Türkiye'nin kriterleri yerine getirmesi durumunda AB'ye üye olacağını belirterek, "FDP'nin tarihi var. 32 yıl dışişleri bakanlığı bizim elimizdeydi. Türkiye AB'ye o zamanlar çok yaklaşmıştır. Bizim pozisyonumuz belli. Koalisyon sözleşmesi yazılacak. FDP'nin Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki tutumu belli. Koalisyon çalışmalarında mutlaka müzakereler devam etsin diye çalışmalar yapacağız" dedi.

Milletvekili seçildiği için mutlu olduğunu, Almanya'da hükümet ortağı olacakları için de ayrı bir mutluluk yaşadığını ifade eden Tören, "Siyasetçi devamlı bir şeyleri değiştirmek ister. Bunu da sadece hükümetteyken yapabilir" diye konuştu.

Avukat olduğunu ve mecliste hukuk ve içişleri komisyonlarında yer almak istediğini ifade eden Tören, uyum konusuyla da ilgileneceğini kaydetti.

Yeşiller Partisi'nden milletvekili seçilen Malatya doğumlu Memet Kılıç da, Ankara Üniversitesinde hukuk eğitimini tamamladıktan sonra Almanya'ya master yapmak için geldiğini, masterini tamamladıktan sonra doktora çalışmasına başladığını belirtti.

Kılıç, Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra iki Almanya'nın birleşmesine çok sevindiğini, ancak bu dönemde Solingen ve Mölln facialarının yaşandığını, yabancı yurtlarının yakıldığını, emeklilerin sokaklarda dövüldüğünü ve ırkçı söylemlerin arttığını ifade ederek, bu dönemde yabancı meclisinde çalışarak Alman ve yabancılarla birlikte ülkenin geleceği konusunda ırkçılığa karşı neler yapılabileceğini konuştuklarını kaydetti.

Federal Yabancılar Meclisi'nin 1998 yılında kurucu üyesi olduğunu, aynı yıl Yeşiller Partisi'ne üye olduğunu belirten Kılıç, eski başbakan Helmut Kohl'un yönetiminden sıkılmasının, ayrıca Yeşiller'in eşitlik, çevreyi koruma ve demokratikleşme çabalarını takdir etmesinin bu partiye üye olmasında etken olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisi'nde 4 yıl Baden-Württemberg eyalet yürütme kurulu üyeliği yaptığını ifade eden Kılıç, zorlu bir görevin kendisini beklediğini, göçmen hakları konusundaki mücadelesini sürdüreceğini, Avrupa hukukuyla 20 yıldan bu yana ilgilendiğini, Alman ordusunun iç komuta konseyinin de üyesi olduğunu, bu konuda mecliste çalışmalar yapabileceğini sözlerine ekledi.

SPD'den milletvekili seçilen Aydan Özoğuz da, SPD'nin seçimlerde büyük bir darbe aldığını, önceleri hükümet çalışmalarına alışık olduklarını, bu durumun parti için zor olacağını söyledi.

Birlik partilerinin Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tutumlarının bilindiğini ifade eden Özoğuz ayrıca, muhalefetin de önemli bir görev olduğunu, Hamburg eyaletinde de muhalefette oldukları için bu konuda tecrübeli olduğunu kaydetti.