Almanya'da ihracat beklenti üzerinde

Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı mayısta aylık bazda yüzde 1,4 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Almanya mayısta 95,9 milyar euroluk ihracat, 76,3 milyar euroluk da ithalat gerçekleştirdi.  

Ülkenin mayıs ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı önceki aya oranla yüzde 1,4, ithalatı ise aylık bazda yüzde 0,4 artış kaydetti.  

Yıllık bazda ele alındığında ise Almanya'nın ihracatı mayısta yüzde 4,6 ve ithalatı da yüzde 3 yükseldi. Almanya'nın mayıs ayında ihracatının aylık yüzde 0,8 gerilemesi, ithalatının ise yüzde 0,1 artması bekleniyordu. Böylece ülkenin ihracat ve ithalat performansı beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti.  

Ayrıca, mayısta ülkenin mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası 19,5 milyar euro seviyesinde olarak belirlendi.  

Almanya, söz konusu dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 56,5 milyar euro değerinde mal gönderirken, bu ülkelerden 51 milyar euroluk mal aldı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 6,2 bu ülkelerden ithalat da yüzde 5,2 artış gösterdi.  

Euro Bölgesi ülkelerine ise söz konusu dönemde 35,6 milyar euroluk ihracat yapılırken, bu ülkelerden 35,1 milyar euroluk mal satın alındı.  

Almanya, mayıs ayında AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ise 39,4 milyar euroluk ihracat gerçekleştirdi. Almanya'nın bu ülkelerden ithalatı ise 25,3 milyar euro olarak belirlendi. 2014 yılı mayıs ayına kıyasla Almanya'nın AB dışındaki ülkelere ihracatı yüzde 2,3 arttı, bu ülkelerden ithalatı ise yüzde 1,3 azaldı.