Almanya'da kredi kısıtlaması yaşayan firmalar arttı

Almanya'da ticaret ve sanayi sektörlerinde kredi kısıtlaması yaşayan firmaların oranı yüzde 14,6'ya yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya'da ticaret ve sanayi sektörlerinde kredi kısıtlaması yaşayan firmaların oranının aralıkta yüzde 14,6'ya yükseldiğini bildirdi. Kısıtlamanın daha çok küçük firmalara uygulandığı belirtildi.

Merkezi Münih'de bulunan Ifo, "Almanya'da Kredi Kısıtlama Göstergesi" anketinin sonuçlarını yayımladı.  

Ankete ilişkin yapılan açıklamada, Almanya'da ticaret ve sanayi sektörlerinde kredi kısıtlaması yaşayan firmaların oranının aralık ayında yüzde 14,6'ya çıktığı kaydedildi. Söz konusu oran, kasım ayında yüzde 14,5'le son 1 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.  

Açıklamada, Alman firmalarının çok büyük bir problem yaşamaksızın banka kredilerine erişim sağlayabildiği ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) düşük faiz oranı politikası sayesinde kredi kısıtlamalarının düşük seviyede kalmaya devam ettiği ifade edildi. 

İmalat sektöründe kredi kısıtlamalarının bir miktar azaldığı belirtilen açıklamada, "Bu genel olarak küçük firmalardaki gelişmelerden kaynaklandı. Bu şirketler için kredi kısıtlamaları rekor seviyeye indi. Bunun aksine, orta ve büyük şirketler için kredi kısıtlamaları arttı" denildi. 

Açıklamada, aralık ayında inşaat sektöründe kredi kısıtlaması yaşayan firmaların oranının arttığı ancak dağıtım sektöründe ise değişmediği kaydedildi.