Almanya'da yatırımcı güveni beklentiden fazla geriledi

Almanya'da yatırımcı güveni, Mayıs'ta beklentilerden fazla gerileyerek, üst üste beşinci ayda da düşüş yaşadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Almanya'da yatırımcı güveni, Mayıs'ta üst üste beşinci ayda da gerileyerek, düşük enflasyon ve güçlü euro gibi tehditlerin toparlanmayı zayıflatabileceği endişelerini artırdığına işaret etti.

Gelecek altı aylık sürece yönelik ekonomik beklentileri hedef alan ZEW Center yatırımcı güven endeksi, Mayıs ayında 33.1'e gerilerken Nisan'da 43.2 düzeyindeydi. Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin tahmin medyanı endeksin 40 seviyesine gerileyeceği yönündeydi. Endeks yedi yılın zirvesi 62 seviyesine Aralık ayında ulaşmasının ardından, sonraki her ayda düşüş yaşadı.

Frankfurt'ta bulunan Defabank'ın ekonomistlerinden Andreas Scheuerle, "Son birkaç ayda gelişen piyasalardaki sorunlar ya da güçlenen euro gibi olumsuz haberler gördük. ZEW beklentileri gayrısafi yurtiçi hasıla büyümesine yönelik dönüm noktaları hakkında bir fikir verebilir, yani gelecek çeyreklerde daha düşük bir büyüme bekleyebiliriz" dedi.

Bundesbank geçtiğimiz ay, Almanya'da ekonomik genişlemenin güçlü başlayan yılın ardından bu çeyrekte yavaşlayacağını bildirmişti. Mart'ta sanayi üretimi beklenmedik şekilde gerilerken, Nisan'da imalat sanayii ve hizmet sektöründe soğuma görüldü. Ekonomistlerin beklentisi, 15 Mayıs'taki veri öncesinde, Almanya'nın ikinci çeyrekte yüzde 0.7 büyüme kaydedeceği yönünde.