Almanya'daki cinayetlerde aşırı sağ şüphesi

NSU üyelerince gerçekleştirilen saldırı ve cinayetleri yeniden inceleme alan Alman polisi, 1990-2011 arasında 746 saldırının aşırı sağcılar tarafından yapılmış olabileceği sonucuna vardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, ülkede aşırı sağcılar tarafından işlenen cinayetlerin sayısının bugüne kadar bilinen ve resmi kayıtlara geçen rakamın çok üzerinde olabileceğini bildirdi.   

İçişleri Bakanlığı sözcüsünün, Osnabrücker Zeitung gazetesine verdiği bilgiye göre, 1990-2011 yıllarında aydınlatılamayan 3300 saldırı ve saldırı girişimi yeniden incelemeye alındı. Öldürme amaçlı planlanan veya ölümle sonuçlanan saldırıların 746'sının aşırı sağcılar tarafından yapılmış olabileceği sonucuna varılırken, bu olaylara ilişkin dosyaların yeniden açılacağı bildirildi.  

Aşırı sağcı rkçı gruplar tarafından düzenlendiğinden şüphelenilen bu saldırılarda 849 kişinin öldürüldüğü vurgulandı.  İçişleri Bakanlığının geçmişte aydınlatılamayan bombalı saldırılar ve soygunlara ilişkin dosyaları da yeniden mercek altına alması bekleniyor.   

Öte yandan , Almanya'nın resmi kayıtlarında, 1990'dan bu yana aşırı sağcılar tarafından işlenen cinayetlerin sayısının 60 olarak gözükmesi kamuoyunda uzun süredir tartışılıyordu.  Bu cinayetlerin 10'u Nasyonal Sosyalist Yeraltı  (NSU)  terör örgütü tarafından işlenmişti. Aşırı sağla mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının çalışmasında ise en az 137 cinayetin aşırı sağcılar tarafından işlendiği belirtiliyor.

Yıllarca aşırı sağcı grupların üzerine gidilmedi

Almanya'da 2011 yılında terör örgütü NSU'nun ortaya çıkarılmasının ardından emniyet birimlerinin aşırı sağ tehdidi ihmal ettiği eleştirilerine neden olmuş, İçişleri Bakanlığı geçmişte aydınlatılamayan cinayet ve saldırıları yeniden mercek altına almayı kararlaştırmıştı.

2000-2007 yılları arasında 8 Türk'ün öldürüldüğü saldırılar yıllarca aydınlatılamamış, cinayetlerin arkasında aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı  (NSU)  terör örgütünün olduğu 2011 yılında bir banka soygunun ardından ortaya çıkmıştı. Emniyet birimleri cinayetlerin arkasında göçmen mafya gruplarının, ailelerin olabileceğini öne sürmüş, aşırı sağcı grupların üzerine gitmemişti.      

 

Bu konularda ilginizi çekebilir