Almanya'nın ihracat ve ithalatı beklentileri aştı

Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, yüzde 2,4, ithalatı ise yüzde 2,2 yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, temmuz ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 2,4, ithalatı da yüzde 2,2 arttı. 

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) bugün açıkladığı geçici verilere göre, Almanya temmuzda mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış 103,4 milyar euroluk ihracat, 80,6 milyar euroluk ithalat gerçekleştirdi. Ülkenin temmuz ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı önceki aya oranla yüzde 2,4, ithalatı ise yüzde 2,2 artış kaydetti.  

Almanya'nın temmuz ayında ihracatının aylık yüzde 1, ithalatının ise yüzde 0,7 artması bekleniyordu. Böylece ülkenin ihracat ve ithalat performansı, piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.  

Yıllık bazda ele alındığında ise Almanya'nın ihracatı temmuzda yüzde 6,2 ve ithalatı ise yüzde 6,1 yükseldi.  

Almanya, bu yılın temmuz ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 60,4 milyar euro değerinde mal gönderirken, bu ülkelerden 53,7 milyar euroluk mal aldı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 6, bu ülkelerden ithalat da yüzde 6,6 artış gösterdi.  

euro Bölgesi ülkelerine ise temmuzda 37,7 milyar euroluk ihracat yapılırken, bu ülkelerden 36,8 milyar euroluk mal satın alındı. Aynı ayda söz konusu ülkelere ihracat yüzde 5,5, ithalat ise yüzde 6,2 artış kaydetti. 

Almanya, temmuzda AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ise 46,7 milyar euroluk ihracat gerçekleştirdi. Almanya'nın bu ülkelerden ithalatı ise 28,4 milyar euro olarak belirlendi. 

2014 yılı temmuz ayına kıyasla Almanya'nın AB dışındaki ülkelere ihracatı yüzde 6,4 arttı, bu ülkelerden ithalatı ise yüzde 5,3 yükseliş gösterdi. 

Öte yandan, Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası 22,8 milyar euro olarak belirlendi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir