Almanya'da İş Dünyası Güven Endeksi arttı

Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin kasım ayı İş Dünyası Güven Endeksi 117,5 puana çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, bu ay yeni rekor seviye olan 117,5 puana yükseldi. Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 7 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği kasım ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin kasım ayı İş Dünyası Endeksi'nin ekim ayındaki 116,8 puandan 117,5 puana çıktığı ve bunun yeni rekor seviye olduğu belirtildi.

Almanya'da ekimde 124,8 puan olan Ifo Cari Durum Endeksi'nin kasımda 124,4 puana gerilediği bildirilen açıklamada, Ifo Beklentiler Endeksi’nin ise bu dönemde 109,2 puandan 111’e çıktığı aktarıldı.

Alman işletmelerinde hissiyatın çok güçlü olduğu belirtilen açıklamada, kasımdaki artışın çok daha iyimser iş beklentilerinden kaynaklandığı, şirketlerin mevcut ticari duruma ilişkin değerlendirmelerin ise geçen ay kadar olumlu olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, “Alman ekonomisi büymeye devam ediyor. Son rakamlar, dördüncü çeyrekte yüzde 0,7'lik ve 2017 yılı için yüzde 2,3'lük büyümeye işaret ediyor” denildi.

Endeksin imalat sektöründe çok daha iyimser beklentiler nedeniyle yeni bir rekor seviyeye ulaştığı aktarılan açıklamada, “Üreticiler, yine de yüksek seviyedeki mevcut iş durum değerlendirmelerini hafifçe azalttı. Artan sayıda üretici, fiyatları artırmayı planlıyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, toptan satışta iş iklimi endeksinin belirgin bir artış gösterdiği ve tarihi yüksek seviyeye yakın olduğu hatırlatılarak “Toptancılar mevcut iş durumlarından daha memnunlar. Ayrıca, iş dünyasının gelecekteki altı ay içinde daha da gelişmesini bekliyorlar. Perakendecilikte ise iş ortamı kötüleşti. Perakendecilerin mevcut iş durumlarına ilişkin değerlendirmeleri daha zayıftı ancak gelecek altı ay hakkında daha fazla iyimserlik ifade ettiler” denildi.

Kasım ayında inşaat sektöründe ise iş iklimi endeksinin azaldığı aktarılan açıklamada, müteahhitlerin hem mevcut iş durumunu hem de beklentilerini azalttıkları kaydedildi.

Almanya beklentilere paralel büyüdüAlmanya beklentilere paralel büyüdü