”Amerikalı çocukların durumu, diğer sanayileşmiş ülkelerin gerisinde”

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD, "Çocuklar İçin Daha İyisini Yapmak"" başlıklı raporu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - ABD'nin, bebek ölümleri, çocuk yaşta gebelik ve çocuk yoksulluğu açısından sanayileşmiş ülkeler arasında en kötü durumda bulunduğu bildirildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD'nin "Çocuklar İçin Daha İyisini Yapmak"" başlıklı raporunda, 30 üye ülkenin çocuklarının refahı konusundaki verilerine yer verildi.

Rapora göre, ABD çocuk başına OECD ortalaması olan 125 bin dolardan daha fazla, 140 bin dolar harcıyor. Ancak bu harcama daha ziyade 12-17 yaş arasındaki çocuklara yapılıyor.

Böylece ABD, çocuklar için kendisinden daha az para ayıran İsviçre, Japonya ve Hollanda gibi ülkelerin gerisinde kalıyor.

ABD'nin 6 yaşın altındaki çocuklar için yaptığı harcama diğer ülkelerin çok gerisinde bulunuyor. OECD ortalaması bu yaş seviyesindeki çocuklar için çocuk başına 30 bin dolarken, ABD'nin ayırdığı para 20 bin dolarda kalıyor.

Bunun sonucunda, ABD bebek ölümleri açısından Meksika, Türkiye ve Slovakya'dan sonra üye ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor.

15 yaşındaki Amerikalı gençler, OECD'nin ortalama eğitim başarısı ölçeğinde en alttan yedinci geliyor. ABD'de çocuk yoksulluk oranları da OECD ortalamasının iki katı (yüzde 12,4'e yüzde 21,6) seviyesinde.

Rapora göre, Fransa, Almanya, Britanya ve Belçika çocuklara ABD'den daha fazla harcama yaparlarken, İsviçre, İrlanda, Avusturya ve İtalya daha az harcıyor.

Britanya çocuklara OECD ortalamasının üzerinde harcama yapsa da bu ülkede çocuk yaşta alkol alışkanlığı ve gebelik oranları hayli yüksek.