Amerikan imha gemisi Suriye'ye gidiyor

Suriye'nin kimyasal silahlarını imha edecek gemi iki hafta içinde Akdeniz'e gidecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PORTSMOUTH - Suriye'nin kimyasal silahlarını imha edecek donanıma sahip olan Amerikan yük gemisinin Akdeniz'e gitmek üzere iki hafta içinde yola çıkacağı bildirildi. Yetkililer, Virginia eyaletinin Portsmouth limanında bulunan MV Cape Ray adlı geminin yeni görevi için hazırlanmakta olduğunu söylediler.

Bu kapsamda normal mürettebat sayısının üç katını bulacak görevliler için modüler barınma üniteleri ile, hardal ve sinir gazı silahlarında kullanılan kimyasalların imhası için iki hidroliz ünitesinin gemiye monte edildiği bildiriliyor. Hidroliz, bir kimyasal bileşenin su ile reaksiyona girerek  parçalanması olarak tanımlanıyor.
              
ABD Savunma Bakanlığı'nın silah tedarikçisi Frank Kendall, gemide düzenlediği basın toplantısında, "Bu gemi olmadan bu görevin ifası mümkün olamaz" dedi."Böylece bu malzemeyi kimsenin toprağına taşımamız gerekmiyor. Böyle bir durumda o ülke yasaları altında bu işlemi yapmanın getireceği her türlü siyasi ve çevre sorunlarıyla  uğraşmak gerekecekti" açıklamasını yaptı.
              
Suriye hükümeti, isyancılara karşı yapılan bir kimyasal saldırının ardından gelen Amerikan askeri operasyon tehdidi üzerine, elindeki kimyasal silahların imha edilmesini kabul etmişti.

Kendall, ABD Denizcilik İdaresi'nin yedek hazır filo gücüne dahil olan Cape Ray gemisinin "yaklaşık iki hafta içinde" Akdeniz'e gitmek üzere yola çıkacağını söyledi.Suriye'nin Lazkiye limanından bir gemiye yüklenecek olan kimyasal maddeler bir İtalyan limanında Cape Ray gemisine aktarılacak ve uluslararası sularda imha edilecek.
              
Geminin sivil kaptanı Rick Jordan, bir süredir faal olmayan geminin görev öncesi denize dayanıklılık denemelerinden bu hafta geçtiğini söyledi.

Gemi göreve çıkmadan önce hidroliz sisteminin denenmesi ve mürettebatın acil durum mukabele eğitimi yapılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir