”Anayasa değişiklikleri her zaman konsensüsle olmuyor”
Gül, "daha çok iş birliği ve fikirlerin daha çok birleştiği bir süreç ümit ediyorum" dedi.
ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çoğulcu demokrasilerde Anayasa değişiklikleri ve kanunların çıkışının her zaman büyük konsensüsle olmadığını belirterek, "Ümit ediyorum ki daha çok iş birliği, daha çok istişare ve neticede fikirlerin daha çok birleştiği bir süreç gerçekleşir" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves'le Çankaya Köşkü'ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek, Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesine yönelik değişiklik paketi konusunda siyasi partiler arasında uzlaşma olmadığını hatırlatması üzerine, Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi:
"Çoğulcu demokrasilerde Anayasa değişiklikleri, kanunların çıkışı her zaman büyük konsensüsle olmuyor. Tartışmalar oluyor, farklı fikirler oluyor. Sonunda her zaman yakınlaşma imkanı vardır. Dolayısıyla genel kurulda, bunlar konuşulurken yeni fikirler ortaya atılıyor. Ümit ediyorum ki daha çok iş birliği, daha çok istişare ve neticede fikirlerin daha çok birleştiği bir süreç gerçekleşir. Hep beraber takip edeceğiz bunu."
"Türk'e atılan yumruk bireysel meseledir"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'e yapılan yumruklu saldırıyla ilgili, "Bu bireysel bir mesele. En önemlisi Türkiye'deki bütün siyasi parti başkanlarının böyle bir şeyi tasvip etmediklerini, bundan duydukları üzüntüyü açıklamış olmasıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves'le birlikte Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında, Estonya Cumhurbaşkanı Ilves'i Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Dost ve müttefik ülkeler arasında sık sık gerçekleştirilen ziyaretlerin mevcut ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunduğuna işaret eden Gül, bu çerçevede konuk Cumhurbaşkanı ile samimi atmosfer içinde görüştüklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-AB ilişkileri ve Kıbrıs konusunun ele alındığı görüşmede, Estonya Cumhurbaşkanı Ilves'in Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği yinelediğini ifade etti.
Türkiye'nin de Estonya'nın NATO üyeliğine destek verdiğini ve artık iki ülkenin NATO içinde birlikte görevler üstlendiğini anımsatan Gül, ziyaretin her konuda görüşlerini paylaşmak için iyi bir vesile olduğunu kaydetti.
Konuşmasının ardından Gül, bir gazetecinin Türk'e yapılan saldırıyı anımsatması üzerine, Türk'ü telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, "Bu bireysel bir mesele. En önemlisi Türkiye'deki bütün siyasi parti başkanlarının böyle bir şeyi tasvip etmediklerini, bundan duydukları üzüntüyü açıklamış olmasıdır. Bu çok önemlidir. Umarım bu tarz olay bir daha olmaz" diye konuştu.
"Türkiye'nin AB'ye kabul edilmesi gerek"
Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Avrupa'nın meseleyi küresel düşünmesi, stratejik olarak ele alması ve Türkiye'nin AB'ye kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Ilves, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısına Türkçe teşekkür ederek başladı ve tekrar Türkiye'de ve Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Gül'ü Başbakan olduğu dönemde de ziyaret ettiğini belirten Ilves, Türkiye'ye karşı sıcak duygular beslediğini ve "Türkiye'yi destekler nitelikte söylem ve yazıları" bulunduğunu vurguladı.
Ilves, iki ülke ilişkilerinin çok uzun zaman önce başladığını kaydetti ve "Estonya'nın Sovyetler Birliği işgali altında olma talihsizliği içinde" Türkiye'nin bu işgali reddederek Estonya'yı yeni bir ülke olarak tanıdığını hatırlattı.
"Türkiye, her zaman Estonya'nın çok büyük destekçisi oldu" diyen Ilves, kendi bakış açısından Türkiye'nin AB üyeliğine "yüzeysel olarak engel olmadıklarını" ifade etti.
Ilves, "Türkiye de Avrupa Birliğinde bulunma hakkına sahiptir" dedi ve Avrupa'nın stratejik olarak düşünmesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa'nın "bir sonraki seçimlere ya da yerel seçimlere göre düşünmemesi gerektiğini" belirten Ilves, "Eğer Avrupa ileriki yılları düşünüyorsa, küresel anlamda düşünmeli, konuyu stratejik olarak ele alarak Türkiye'yi AB'ye kabul etmeli" diye konuştu. Ilves, Estonya'da da konuyu bu şekilde ele aldıklarını belirtti ve bunun kendisinin kişisel görüşü olduğunu kaydetti.
Estonya üniversitelerinde Türkoloji bölümleri bulunduğunu söyleyen Ilves, ülkesinde de Türkçe bilen birçok Estonyalı olduğunu anlattı.
Ilves, iki ülke vatandaşlarının birbirini tanımasının önemine değinerek, Estonyalıların Türkiye'ye turist olarak geldiğini belirtti ve Türkleri Estonya'ya beklediğini ifade etti.
Konuk Cumhurbaşkanı, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğunun hatırlatılması ve ülkelerinde Türkiye'nin tanıtılması için özel çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine, Türkiye'nin hali hazırda Estonya'da popüler bir turist merkezi olarak tanındığını ve birçok dergi ve gazetede Türkiye'nin güzel yerlerini tanıtan reklamlar bulunduğunu sözlerine ekledi.