Anglo Amerikan'a tepkiler büyüyor

Güney Afrikalı maden firması Anglo Amerikan'ın 85 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamasına tepkiler büyüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın büyük maden firmalarından Anglo Amerikan'ın, hisselerinin büyük bir kısmını satacağı ve 85 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurması, Güney Afrika hükümeti ve sendikaların tepkisine yol açtı.

Güney Afrika Mineral Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, hukuki olarak herhangi bir yeniden yapılanmanın bildirilmesi gerektiği belirtilerek, Bakanlığın Anglo Amerikan şirketinden detaylı bir yazı beklediği ifade edildi. Açıklamada, "Bakanlık madencilik endüstrisini daha ileriye taşımak için tüm taraflarla görüşmeye hazırdır" ifadelerine yer verildi.

'Çalışma lisansını iade etmelidir'

Güney Afrika İşçi Sendikaları Konfederasyonu (COSATU) sözcüsü Siwe Pamla, şirketin Güney Afrika’da 45 bin çalışanının olduğunu, bunu bir kriz olarak gördüklerini söyledi.

Şirketin aldığı karar sonucu, halıhazırda yüzde 25 civarında olan işsizlik oranının artacağını söyleyen Pamla, "Eğer Anglo bir tane maden ocağını bile kapatırsa, ülkedeki tüm faaliyetlerini durdurup çalışma lisansını da hükümete iade etmeleri gerekir" dedi.

Güney Afrika’yı bir kumarhane olarak görüp, istedikleri zaman gelip kazanç elde etmek doğru değildir" diyen Pamla, Güney Afrika'nın toplumsal zorlukları bulunan bir ülke olduğunu söyledi.

'Düşüncesizce sunulmuş bir karar'

Maden İşçileri Ulusal Sendikası (NUM) sözcüsü Livhuwani Mammburu, kömür madenlerinin bir kısmının kapatılacağı kararının şokunu yaşadıklarını, kararın düşüncesizce sunulduğunu ve söz konusu kararın önceden söylenmesi gerektiğini ifade etti.

Mammburu ayırıca, maden şirketlerinden iş imkanı sağlamalarını beklerken, işten çıkarılmaların önüne geçilmesi gerektiğini, hükümet yetkilileri ve sendikaların bu durumu görüşeceklerini söyledi.

Güney Afrika’daki onlarca maden ocağını kapatacağını açıklayan firmanın aldığı kararının sebebi olarak,  emtia fiyatlarındaki artış gösteriliyor.

Anglo Amerikan maden şirketi demir cevheri, kömür, bakır, platin, elmas, niyobyum, fosfat ve nikel üzerine faaliyet gösteriyor.