Anka Kuşu, Mars'taki görevini tamamladı

NASA, Phoenix ile bağlantının uzun süredir kesik olduğunu ve görevinin sona erdiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LOS ANGELES  - Mars'ta yaşamın izlerini arayan uzay aracı Phoenix (Zümrüdü Anka Kuşu) ile bağlantının uzun süredir kesik olduğu ve görevinin sona erdiği belirtildi.

Phoenix projesinin yöneticisi Barry Goldstein yaptığı açıklamada, operasyonlara fiilen son verdiklerini, bu noktada yaklaşık 6 aydır Phoenix'in sürdürdüğü operasyonların sona erdiğini ilan ettiklerini söyledi. Phoenix son olarak geçen ayın ortalarında, gücünü geçici olarak yitirmesine neden olan şiddetli toz fırtınasından sağlam çıkmayı başarmıştı.

NASA yetkilileri, fırtınanın dinmesinin ardından Phoenix'in, Mars toprağını analiz etme ve kış gelmeden önce yapması gereken diğer bilimsel faaliyetlerine başlayabildiğini belirtmişti. Phoenix 2007'nin ağustosunda fırlatıldıktan sonra 2008'in mayıs ayında kızıl gezegenin kuzey kutbundaki donmuş çöllerine inmeyi başarmıştı.

NASA eylül ayının sonunda da Phoenix'in Mars'ta geçmişte su olduğunu düşündüren iki mineral bulduğunu açıklamıştı. Bilim adamları, Phoenix'in bulduğu bikarbonat ve silikat tabakasının genelde sıvı haldeki su olmadan oluşmadığını belirtmişti. Phoenix, gezegende su olup olmadığını saptayacak çalışmalar yürütüyor, numune topluyor, gezegenden aldığı görüntü ve verileri dünyaya gönderiyordu.