Annan: Şam'dan yanıt bekliyorum

Esad yönetimiyle görüşen Kofi Annan, Suriye konusunda izlenecek yolun Şam'dan bugün gelecek yanıtla belirleceğini duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - BM-Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye Ulusal Konseyi üyeleriyle buluşmasından sonra, Esad yönetimine somut öneriler sunduğunu ve bugün Şam'dan bir yanıt beklediğini belirterek, "Onlardan bir yanıt aldığım zaman nasıl bir tepki göstermemiz gerek bakacağız" dedi. 
 
Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun ise, "Biz şuanda Kofi Annan ile olan süreçte sağlıklı bir girişim ve çözüm aşamasındayız" diyerek, Suriye'de siyasi ve diplomatik bir çözüm gerçekleşmezse bazı devletlerin Suriyeli muhaliflere silah konusunda yardım edeceklerini belirtti. 
 
Kofi Annan, Ankara Hilton Oteli'nde Suriye Ulusal Konseyi üyeleri ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye konusunda çok iyi görüşmeler yaptığını ve temsilci olarak Esad ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdiğini belirterek, "Bugün Suriyeli yetkilililerden bilgi almayı bekliyorum. Çünkü onlara değerlendirmeleri için bazı somut öneriler sundum. Onlardan bir yanıt aldığım zaman nasıl bir tepki göstermemiz gerek bakacağız" diye konuştu. 
 
Kofi Annan, Suriye'de ölümlerin ve şiddetin sora ermesi gerektiğinin altını çizerek, "Suriye halkı çok çekti, daha iyisini hak ediyor. Göreve başladığım zaman da söylediğim gibi benim başlıca kaygım Suriye halkının ve milletinin iyiliğidir. Biz halkın çıkarlarını her şeyin merkezinde tutuyoruz" dedi. 
Uluslararası desteğe de değinen Annan ayrıca, "Tüm dünya Suriye sorununu çözmek için bir araya geliyor. İyi niyetle ve kararlılıkla ilerleme sağlayacağımızı umuyorum" ifalerini kullandı. 
 
Bazı ülkelerin muhaliflere silah sözü var
 
Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun, Kofi Annan ile gerçekleştirdikleri görüşmede Suriye'deki duruma çözüm bulunması konusunda mutabık kaldıklarını ifade ederek, "Suriye'nin şuanda biz silahları durdurması tarafındayız, ordunun halkı öldürmesi tarafında değiliz. Eğer şayet Suriye bu tutumunda devam ederse bundan dolayı biz de muhalifleri silahlandıracağız. Tabi bu hem bölgesel olarak Suriye'yi etkiler hem de diğer bölgelerde olumsuz etkiler" dedi. 
 
Suriye'nin, halkını öldürmekten vazgeçmemesi halinde Suriye'ye ciddi yaptırımlar uygulayacaklarını ve durumun kötü bir sürece gireceğini belirten Galyun, muhaliflerin silahlandırılmasına ve silahları kimin sağladığına ilişkin bir soruya, "Biz şuanda Kofi Annan ile olan süreçte sağlıklı bir girişim ve çözüm aşamasındayız" yanıtı verdi. Galyun "Diplomatik yollarla bu işin daha sağlıklı bir şekilde çözülmesi taraftarıyız. Hem muhalif Suriye için hem de Suriye hükümeti için silahlı bir şey söz konusu değildir. Özellikle muhaliflerin silahlandırılması kesinlikle söz konusu değildir ve taraf değiliz" diye konuştu. 
 
Muhaliflerin silahlandırılmasına ilişkin Galyun ayrıca, "Suriye hükümetinin halka uyguladığı şiddet politikasından doğan ordudan ayrılan muhalif grupların kendilerini ve halkını Suriyeli muhalifleri koruma adına hükümete karşı olarak kullandıkları bir politikadır" değerlendirmesini yaparak, bunların kişisel silahlar olduğunu, ağır silahlar olmadığını söyledi. 
 
"Biz silah taşımıyoruz" diyen Galyun, "Bazı ülkelerin Suriyeli muhaliflere silah sözü var. Ama asıl hedef zamanla yarış, siyasi ve diplomatik bir çözüm. Eğer bunlar gerçekleşmezse şayet bu durum Suriye hükümeti tarafından itibara alınmazsa o zaman o devletler silah konusunda yardımlarını sunacaklar" şeklinde konuştu. 
 
(Anka)
Bu konularda ilginizi çekebilir