AP, AB'den Rusya ile ilişkileri gözden geçirmesini istedi

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nden Rusya ile ilişkileri yeniden gözden geçirmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Rusya konusunda hazırlanan bir karar tasarısını büyük bir oy çoğunluğu ile kabul etti. Siyasi gruplar tarafından ortak hazırlanan tasarının oylamasında 494 ''evet'', 135 ''hayır'' oyu çıktı. 

Kabul edilen kararda, ''AB, Rusya'nın demokratik kuralları, temel ilkeleri ve uluslararası hukuku sistemli çiğnemesinin ardından Moskova ile ilişkilerini ciddi bir şekilde yeniden gözden geçirmeli'' ifadesi kullanıldı. 

Kararda, AB Komisyonu'ndan Rusya'nın saldırgan politikalarına karşı çıkmak için daha etkili politikalar üretmesi istendi. 

Rusya'daki bağımsız sivil toplum kuruluşlarına daha fazla destek verilmesi istenen kararda, Rusya'nın propaganda ve dezenformasyon faaliyetleri ile daha etkili mücadele edilmesi tavsiye edildi. 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları ve Kırım'ın tek taraflı işgalinin yeniden kınandığı kararda, AB ülkelerinin Moskova'ya dair kararlı tutumlarından taviz vermemeleri çağrısı yapıldı. 

Kararda, AB üyelerinin bu dayanışma ruhuna aykırı hareket ederek, Rusya ile tek taraflı anlaşmalara gitmekten kesinlikle kaçınmaları talep edildi. 

Avrupa Parlamentosu, Rusya'nın tek taraflı olarak AB ülkelerinden 89 önemli şahsiyetin Rusya topraklarına girişine yasak getirmesini de kınadı. 

AB liderleri, Brüksel'de 25-26 Haziran'da düzenleyecekleri zirvede Rusya'ya yönelik müeyyideleri masaya yatıracak.